Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
OVERLATER ANSVARET TIL RHF-ENE: - De regionale helseforetakene er ansvarlige for at bruk av eventuelle rabattavtaler med legemiddelindustrien og hemmelighold av priser i offentlige anbud praktiseres innenfor gjeldende regelverk, skriver Bent Høie. Foto: Arkivfoto Dagens Medisin

– Ulemper ved åpenhet større enn fordelene

Bent Høie gir HINAS-sjefen støtte i at legemiddelpriser i offentlige anbud kan hemmeligholdes.

Publisert: 2016-09-02 — 15.38 (Oppdatert: 2016-09-02 — 15.47)
Denne artikkelen er over fem år gammel.

Det kommer frem etter at Venstre Ketil Kjenseth etterlyste en avklaring fra statsråd Bent Høie (H). Tidligere i år gikk det ut et brev til alle helseforetak fra Helseforetakenes Innkjøpsservice (HINAS) der administrerende direktør Harald Johnsen opplyste om at legemiddelpriser inngitt i offentlige anbud ikke lenger skal være offentlige.

Praksisendringen har vakt reaksjoner fra flere hold, også hos politikerne.

Les også: Apoteksjefen advarer mot «stort og risikofylt eksperiment»

«Åpenhet bør fremdeles være en hovedregel i anbudsutlysninger, også når det kommer til legemidler. I dag er det stor usikkerhet knyttet til hvor stort rommet for hemmelighold er. Det er behov for en tydelig og prinsipiell avklaring fra politisk hold», skrev Venstres Ketil Kjenseth i et skriftlig spørsmål til Høie i august.

– Åpenhet kan ha kostnad
– Utgangspunktet er åpenhet i beslutningsprosessene i helsetjenesten. Det er viktig for legitimiteten til beslutningene. Samtidig kan åpenhet i visse situasjoner ha en kostnad, og det må tas et valg mellom fordeler og ulemper ved åpenheten i disse situasjonene (…) Som drøftet i stortingsmeldingen om prioritering mener regjeringen at ulempene knyttet til et særnorsk krav om åpenhet om priser på legemidler vil være vesentlig større enn fordelene, skriver Høie i sitt svar.

Viser til lovverket
I likhet med HINAS og deres jurister, mener Høie at hemmeligholdet er i tråd med norsk lovverk.

«Forvaltningen har etter forvaltningsloven § 13 taushetsplikt om forretningsforhold som det vil være av konkurransemessig betydning å unnta offentlighet av hensyn til den som opplysningene angår. En tilsvarende bestemmelse finnes i legemiddelloven § 30. Legemiddelpriser kan være underlagt taushetsplikt, for eksempel fordi produsenten ved åpenhet vil kunne få et vanskelig forhandlingsutgangspunkt i andre land», skriver Høie.

Siden juni har en arbeidsgruppe fra HINAS jobbet med å utrede hvordan hemmelige legemiddelpriser skal praktiseres. Dagens Medisin er kjent med at dette arbeidet snart avsluttes.

Les også: Legeforeningen sår tvil om jussen bak hemmelige priser

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • D. Olaussen 07.09.2016 20.39.46

  Åpenhet er jo en kjerneverdi i vårt demokrati. Så hva er det Høie tenker med? Her lar han jo de sterke markedskreftene styre, med offenlige midler som skal komme fellesskapet til gode. Han kan gjøre noe med det, men det virker som han ikke kjenner til konsekvensene også på lengre sikt ved å forsvare lukkede prosesser. Gremmes av dette.

 • Lege 02.09.2016 15.52.28

  Høie sier som kjent det han får beskjed om fra embetsverket.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!