
TRYGG BLODGIVING: Data fra utlandet viser at karanteneregelen på 12 måneder, det vil si at menn ikke kan ha hatt sex med menn i løpet av siste året, ikke har ført til økt hiv-smitte ved blodoverføring. Foto: Colourbox

TRYGG BLODGIVING: Data fra utlandet viser at karanteneregelen på 12 måneder, det vil si at menn ikke kan ha hatt sex med menn i løpet av siste året, ikke har ført til økt hiv-smitte ved blodoverføring. Foto: Colourbox
Åpner for at homofile kan bli blodgivere
– Dokumentasjonen tilsier nå at det er trygt for mottakere av blod dersom kriteriene følges, sier divisjonsdirektør Johan Torgersen i Helsedirektoratet.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Apotek! Nu har du tagit del av 10 artiklar och för att läsa vidare på Dagensapotek.se, vill vi att du fyller i dina användaruppgifter. Dagens Apotek på webben är helt kostnadsfri att använda.
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin? Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

Etter at flere land har åpnet for at homofile kan få gi blod, endres nå også regelverket i Norge, ifølge Helsedirektoratet.
I dag får ikke homofile være blodgivere. Dette begrunnes med høyere forekomst av hiv-smitte blant menn som har sex med menn og at det har ikke vært tilstrekkelig at homofile lever i stabile parforhold. Også andre risikogrupper er i dag utestengt fra å bli blodgivere i Norge.
Fra 2010 har flere land i Europa og Nord-Amerika endret sine kriterier slik at menn som har sex med menn kan aksepteres som blodgivere når det har gått minst 12 måneder siden siste seksuelle kontakt med en mann.
Nå viser tilgjengelige data at karanteneregelen på 12 måneder for disse ikke har ført til økt hiv-smitte ved blodoverføring, melder Helsedirektoratet.
Drøftes med blodgivertjenesten
– Sikkerhet ved blodoverføring er viktig. Dokumentasjonen tilsier nå at det er trygt for mottakere av blod dersom kriteriene følges. Så kan det være at vi på et tidspunkt får bedre tester som gjør det mulig å ytterligere utvide adgangen ytterlig til å gi blod, uttaler divisjonsdirektør Johan Torgersen.
Implementering vil skje etter drøfting med blodgivertjenesten.
Kommentarer
Våre kommentarregler
Dagens Medisin henvender seg spesielt til leger, farmasøyter, sykepleiere og beslutningstakere i helsesektoren. Kommentarfunksjonen er derfor først og fremst beregnet på tilbakemeldinger fra disse gruppene.
Vi har valgt en anonym kommentarløsning slik at helsepersonell ikke skal vegre seg for å delta i debatten i saker hvor det kan være spesielt krevende å oppgi fullt navn og arbeidssted. Det betyr likevel ikke at anonyme kommentarer er akseptable i alle saker. Vi ber de som kommenterer om å reflektere over om man kan skrive med fullt navn. Det gjør debatten bedre – for alle.
Dagens Medisin forbeholder seg retten til å fjerne innlegg som vi finner upassende.
Upassende innlegg inkluderer usaklige innlegg som ikke dreier seg om saken det kommenteres på, som inneholder ufint språk og/eller beskyldninger. Vi sletter kommentarinnlegg som inneholder direkte reklame, eller lenker som ikke fremstår relevante for saken som diskuteres.
Dagens Medisin oppfordrer til en saklig og faglig diskusjon. God debatt!
Rapporter kommentar