Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

TRYGG BLODGIVING: Data fra utlandet viser at karanteneregelen på 12 måneder, det vil si at menn ikke kan ha hatt sex med menn i løpet av siste året, ikke har ført til økt hiv-smitte ved blodoverføring. Foto: Colourbox

TRYGG BLODGIVING: Data fra utlandet viser at karanteneregelen på 12 måneder, det vil si at menn ikke kan ha hatt sex med menn i løpet av siste året, ikke har ført til økt hiv-smitte ved blodoverføring. Foto: Colourbox

Åpner for at homofile kan bli blodgivere

– Dokumentasjonen tilsier nå at det er trygt for mottakere av blod dersom kriteriene følges, sier divisjonsdirektør Johan Torgersen i Helsedirektoratet.

Annons:

Etter at flere land har åpnet for at homofile kan få gi blod, endres nå også regelverket i Norge, ifølge Helsedirektoratet.

I dag får ikke homofile være blodgivere. Dette begrunnes med høyere forekomst av hiv-smitte blant menn som har sex med menn og at det har ikke vært tilstrekkelig at homofile lever i stabile parforhold. Også andre risikogrupper er i dag utestengt fra å bli blodgivere i Norge.

Fra 2010 har flere land i Europa og Nord-Amerika endret sine kriterier slik at menn som har sex med menn kan aksepteres som blodgivere når det har gått minst 12 måneder siden siste seksuelle kontakt med en mann.

Nå viser tilgjengelige data at karanteneregelen på 12 måneder for disse ikke har ført til økt hiv-smitte ved blodoverføring, melder Helsedirektoratet.

Drøftes med blodgivertjenesten
– Sikkerhet ved blodoverføring er viktig. Dokumentasjonen tilsier nå at det er trygt for mottakere av blod dersom kriteriene følges. Så kan det være at vi på et tidspunkt får bedre tester som gjør det mulig å ytterligere utvide adgangen ytterlig til å gi blod, uttaler divisjonsdirektør Johan Torgersen.

Implementering vil skje etter drøfting med blodgivertjenesten.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   4 + 7 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

HELSE SØR-ØST FORKASTER OMSTRIDT IKT-LØSNING

Utredning slakter radiologi-løsningen1

STRID OM VARSLING OG REPRESALIER

Forsker tapte mot OUS i to rettsinstanser

EUROPEISKE LEGEMIDDELMYNDIGHETER

Gransker feildoseringer av metotreksat