SLUTTET SEG TIL OUS-PLANER: Styreleder Ann-Kristin Olsen (t.h.) og resten av styret i Helse Sør-Øst, sluttet seg OUS-planene administrerende direktør Cathrine Lofthus hadde fremmet. Foto: Øyvind Bosnes Engen

Vedtok OUS-plan med tre sykehus

Styret i Helse Sør-Øst støtter en plan om region- og lokalsykehus på Gaustad, kreftsykehus på Montebello og lokalsykehus på Aker.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

HAMAR: Et enstemmig styre i Helse Sør-Øst RHF vedtok torsdag at Oslo universitetssykehus (OUS) bør bestå av tre sykehus i fremtiden: Et region- og lokalsykehus på Gaustad, et lokalsykehus på Aker og et kreftsykehus på Radiumhospitalet. Planen innebærer at sykehusdriften på sikt flyttes ut av Ullevål.

Tre sykehus
Ifølge administrerende direktør Cathrine Lofthus vil den vedtatte løsningen resultere i tre sykehus med hver sin tydelige profil - et stort lokalsykehus på Aker, et spesialisert kreftsykehus på Montebello og et komplett regionsykehus med lokalfunksjoner på Gaustad.

– Det som er benevnt som Campus Oslo – hvor man samler alt på Gaustad – er forlatt. Vi skal ikke samle alt på ett sted, og vi skal ikke lage for store sykehus, uttalte direktøren.

I styrevedtaket heter det at utbyggingen skal skje etappevis og parallelt på Aker og Gaustad. Lofthus begrunner dette med at det åpner for tidligst mulig å flytte virksomheten ut av de dårligste bygningene på Ullevål – medisinsk bygning og kirurgisk bygning.

Advarer mot å avhende Ullevål
Ansattrepresentant Svein Øverland advarer mot å gjøre ugjenkallelige vedtak om å avhende Ullevål-tomten. Han viser til den pågående planleggingen av sykehuskapasiteten i de to fylkene, og at befolkningsvekst ventes å bli kraftig i hovedstadsområdet.

– Vi må sikre at vi kan takle veksten også på lang sikt, og det er ikke flust med sykehustomter i hovedstadsområdet, uttalte Øverland under styremøtet.

Også Sykepleierforbundets representant Kirsten Brubakk peker på at det vil være sykehusdrift på Ullevål i mange år fortsatt. Hun understreker viktigheten av at utflyttingen ikke går ut over den driften som skal skje på Ullevål i perioden mellom utflyttingen begynner, og frem til de nye byggene er ferdigstilt.

– Det er viktig å ha funksjoner igjen på Ullevål, slik at sykehuset blir bærekraftig som et alternativ til det som skal flyttes til Gasutad og Aker i denne mellomfasen, uttalte Brubakk under møtet.

Store økonomiske konsekvenser
I styrevedtaket heter det blant annet at byggeplanene vil ha store økonomiske konsekvenser for OUS, og at sykehuset blir nødt til å skape større overskudd på driften både før og underveis i byggeperioden dersom planene skal kunne realiseres:

«Det legges til grunn at Oslo universitetssykehus HF både i perioden før og etter bygging bedrer de økonomiske resultatene, og at det i konseptfasene utarbeides konkrete beregninger av økonomisk bæreevne og planer for gevinstuttak».

I 2015 endte OUS 65 millioner kroner bak målet om et overskudd på 175 millioner. Helse Sør-Øst har gått med på å redusere overskuddsmålet for 2016 til 225 millioner kroner – 75 millioner mindre enn opprinnelig planlagt. På tross av de reduserte ambisjonene er resultatet allerede etter årets fem første måneder 132 millioner kroner lavere enn det skulle vært dersom sykehuset var i rute med å nå dette målet.

Tre bydeler til Aker
HSØ-styret behandlet også det regionale helseforetakets utredning om kapasitetsutfordringer i Oslo og Akershus på torsdag.

Her vedtok styret et mål om at de tre bydelene i Groruddalen som i dag sogner til Akershus universitetssykehus på sikt skal tilbakeføres til opptaksområdet til det nye lokalsykehuset på Aker – først Alna, deretter Grorud og Stovner.

LES OGSÅ: «Campus Oslo er ingen løsning på hovedstadens høyst prekære problem», skriver Christian Grimsgaard.

Powered by Labrador CMS