– Forskere må kjenne de rabatterte prisene

Forskeren og onkologen Daniel A. Goldstein mener det er avgjørende at forskerne kjenner de rabatterte prisen for å kunne analysere verdien av et kreftlegemiddel.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

CHICAGO: På verdensbasis er det store forskjeller i prisene på kreftlegemidler, og prisforskjellene står ikke i forhold til betalingsevnen i de enkelte landene.

Slik konkluderte førsteforfatter Daniel A. Goldstein, onkolog ved Rabin Medical Center i Israel, da han la frem resultatene fra en pilotstudie som har undersøkt utsalgsprisene på 23 ulike kreftmedisiner i Australia, Kina, India, Sør-Afrika, Storbritannia, Israel og USA.

Stor svakhet
Goldstein påpekte at den store svakheten ved studien er at artikkelforfatterne ikke kjenner til rabattene, de hemmelige prisene.

- For å forstå verdien - effekt dividert på kostnader - av den globale kreftomsorgen, trenger forskerne åpen tilgang til rabatterte priser. Vi trenger tilgang for å forstå behandlingen vi gir til pasientene våre, og beslutningstagerne trenger også denne informasjonen, sa Goldstein.

Betalingsevne
Studien ble presentert mandag, og Goldstein har hatt såkalt Oral presentation på ASCO for tredje året på rad. I år er han førsteforfatter eller medforfatter på fem abstrakt.

For å vise prisene i forhold til et lands betalingsevne, har forskerne i studien brukt kjøpekraftjustert BNP per innbygger (GDPcap).

Studien avdekker store forskjeller mellom landene: For eksempel varierte median månedlig prosentandel av GDPcap for patenterte legemidler mellom 71 prosent i Australia og 313 prosent i India. Tilsvarende for generika (kopilegemidler) varierte mellom 3 prosent i Australia og 48 prosent i Kina.

Store prisforskjeller
Median månedlig utsalgspris på patenterte legemidler varierte fra 1.515 amerikanske dollar i India til 8.694 amerikanske dollar i USA.

Prisen på generika var 654 amerikanske dollar i USA, 159 i India og 120 i Sør-Afrika.

Powered by Labrador CMS