Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Artikkelbilde

Foto: Colourbox

Eksperter anbefaler fedmekirurgi til flere diabetespasienter

En gruppe internasjonale diabeteseksperter anbefaler at pasienter med type 2-diabetes skal kunne tilbys fedmekirurgi selv om de ikke er svært overvektige. Professor Jøran Hjelmesæth mener forskningsgrunnlaget er for dårlig.

Annons:

Gruppen har nylig kommet med et forslag om at pasienter med type 2-diabetes og BMI mellom 30 og 35 skal kunne tilbys såkalt gastrisk bypass. Forslaget til nye anbefalinger er publisert i Diabetes Care.

Anbefalingene støttes av American Diabetes Association og svært mange andre internasjonale grupperinger.

– For få gode studier
I Norge er man imidlertid fortsatt mer tilbakeholdne. Jøran Hjelmesæth, seksjonsleder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold og professor ved Universitetet i Oslo, har deltatt i arbeidet med de nye norske retningslinjene for diabetesbehandling.

– Vi i arbeidsgruppen mener at det fortsatt er for få gode studier som ser på fordeler og ulemper ved å tilby fedmekirurgi til denne gruppen. Studiene er for små, og de har lav kvalitet, sier Hjelmesæth.

– Overvurderer metabolsk effekt
Han påpeker at den internasjonale gruppen som går inn for dette, består av personer med mye kunnskap, og at mange er enige med dem.

– Vi mener likevel at de overvurderer den metabolske tilleggseffekten av gastrisk bypass sammenlignet med andre vektreduserende operasjonstyper. Blant annet kaller de det metabolsk kirurgi. Jeg mener at denne kirurgiens tilleggseffekt på blodsukkerreguleringen ikke er så stor at man kan kalle det det, sier Hjelmesæth.

Han tror at det utøves et press, blant annet fra produsenter av utstyr til denne type operasjoner, som kan påvirke også erfarne og idealistiske diabetesforskere.

Vektnedgang hovedårsaken
Når en person med diabetes type 2 går ned i vekt, er det stor sannsynlighet for at diabetesen også forsvinner.

– Dette er det enighet om. Men det er også en tilleggseffekt ved gastric bypass– denne typen fedmeoperasjon øker utskillelsen av GLP1, som igjen øker insulinutskillelsen. Dersom dette hadde vært hovedårsaken til bortfallet av diabetes, ville det vært grunn til å kalle det metabolsk kirurgi. Men det er det ikke- hovedårsaken er vektnedgangen, sier Hjelmesæth.

Ingen vidunderkur
Derfor er ikke fedmeoperasjon noen vidundermedisin mot diabetes, mener han.

– Halvparten av de som blir kvitt sin diabetes på denne måten, vil kunne få den tilbake, mange på grunn av at de går opp i vekt igjen. Effekten av operasjonen avtar også etter hvert, og det er ikke sikkert at de med BMI mellom 30 og 35 har så stor nytte av dette, sier han.

Aktuelt for noen få
Hjelmesæth er imidlertid ikke helt avvisende til at noen kan få innvilget operasjon.

– Noen få med BMI under 35 kan ha nytte av det, men operasjon bør kun innvilges unntaksvis, og etter en grundig utredning og tverrfaglig vurdering i regionalt senter med spesialkompetanse, sier han.

Danske Dagens Pharma skriver at heller ikke danske myndigheter foreløpig støtter de nye anbefalingene. I Danmark er også grensen for fedmekirurgi for pasienter med følgesykdommer BMI over 35.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   5 + 4 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!