Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

FASTLEGEN: Petter Brelin, leder av Norsk forening for allmennmedisin, sier personer som har forhøyet risiko for å utvikle diabetes bør følges av sin fastlege.

FASTLEGEN: Petter Brelin, leder av Norsk forening for allmennmedisin, sier personer som har forhøyet risiko for å utvikle diabetes bør følges av sin fastlege. Foto: Per Corneliussen

Advarer mot fragmentering av tilbudet

Legeforeningen advarer mot fragmentering av tilbudet, i sitt høringsinnspill til den nye retningslinjen for diabetesbehandling.

Annons:

Legeforeningen har levert et detaljert innspill til den nye retningslinjen.

I utkastet til retningslinje står det at primærhelsetjenesten slik den er i dag ikke har ressurser til å følge opp personer med høy risiko for å utvikle diabetes. Derfor foreslår man at det etableres lokale lavterskeltilbud.

Advarer
– Dette forstår vi som et annet tilbud enn fastlegen, og vi vil advare mot en slik fragmentering av tilbudet, sier Petter Brelin, leder av Norsk forening for allmennmedisin, som kommenterer saken for Legeforeningen.

Legeforeningen sier i sitt høringsinnspill at pasienter med diabetes eller personer som har forhøyet risiko for å utvikle diabetes ofte har sammensatte helseutfordringer og derfor bør følges av sin fastlege.

Fastlegekontoret bør heller styrkes
– Hvis det er hensiktsmessig å legge større vekt på å identifisere og følge opp personer med høy risiko for å utvikle diabetes, bør det ikke opprettes flere særtjenester ved å flytte diagnostikken og screeningen vekk fra fastlegekontoret, men ved å styrke tjenestetilbudet i fastlegekontoret, sier Brelin.

Han mener at annet personell kan jobbe på legekontoret i tett samarbeid med fastlegen.

– Svært detaljert
Legeforeningen sier også i sitt høringsinnspill at retningslinjen er svært ordrik og at noen områder er så detaljerte at de ligner mest på en grunnleggende lærebok. Noen anbefalinger virker overflødige, ifølge Legeforeningen.

Høringsinnspillet minner også om betydningen av at helsepersonell har innsikt i psykososiale forhold som kan påvirke hvordan pasientene håndterer egenbehandlingen av diabetes.

Ledet arbeidsgruppen
Jens Petter Berg, forskningsleder ved Klinikk for diagnostikk og intervensjon, OUS, har ledet arbeidsgruppen som har hatt ansvaret for kapitlet "Diagnostikk av diabetes, risikovurdering og oppfølging av personer med høy risiko for å utvikle diabetes".

– Alle høringsinnspillene kommer til å bli behandlet samlet under ledelse av Helsedirektoratet, sier Berg.

Frisklivssentraler
Han påpeker at noe av det som er nytt med disse retningslinjene er at de gir anbefalinger ikke bare for pasienter med diabetes, men også for personer som har økt risiko for å få diabetes.

– I selve anbefalingen foreslås det at personer med økt risiko for å få diabetes får gruppebaserte tilbud for eksempel gjennom frisklivssentraler, sier Berg.

Han viser til at mange kommuner har etablert frisklivssentraler som en del av den kommunale helsefremmende og forebyggende helsetjenesten.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   4 + 7 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

HELSEKLAGE STREVER FORTSATT MED LANG SAKSBEHANDLINGSTID

Klagesaker må vente i opptil 2,5 år på behandling

HALVPARTEN AV LIS-LEGENE VED OUS RISIKERER Å STÅ UTEN JOBB

Høie om LIS-krisen: – OUS har ansvaret7

RIKSREVISJONENS KONTROLL MED STATLIGE SELSKAPER

– For dårlig samhandling bidrar til unødige reinnleggelser10

RIKSREVISJONENS KONTROLL MED STATLIGE SELSKAPER

Bare 1 av 6 helsepersonell oppgir bierverv2

HALVPARTEN AV LIS-LEGENE VED OUS RISIKERER Å STÅ UTEN JOBB

Ap-politiker: – Bent Høie må på banen9

550 LIS-LEGER VED OUS KAN STÅ UTEN JOBB

– OUS må selv rydde opp3

LEGER I SPESIALISERING VED OSLO UNIVERSITETSSYKEHUS:

– Halvparten av LIS-legene risikerer å miste jobben8

550 LIS-LEGER KAN STÅ UTEN JOBB

OUS: – Vi skviser ikke ut leger1

SYKEHUSPARTNER SKJULTE 333 MILLIONER

Har fortsatt tillit til Sykehuspartners direktør13

3200 kvinnelige leger og medisinstudenter bak opprop

Slår alarm om seksuell trakassering i norsk helsevesen8

IKT-SKANDALEN I HELSE SØR-ØST

Sykehuspartner skjulte 333 millioner3

SYKEHUSPARTNER SKJULTE 333 MILL.

– Helt utilgivelig9

Klar for finalen i sangkonkurransen

Medisinstudent kan vinne The Voice

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!