Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

FORSKES PÅ: Det gjenstår fremdeles mye forskning for å forstå årsakene til assosiasjonen mellom svangerskapsforgiftning og senere hjerte- og karhelse hos kvinnene. Både i Norge og internasjonalt pågår studier.

FORSKES PÅ: Det gjenstår fremdeles mye forskning for å forstå årsakene til assosiasjonen mellom svangerskapsforgiftning og senere hjerte- og karhelse hos kvinnene. Både i Norge og internasjonalt pågår studier. Foto: Colourbox

Viktig kunnskap om svangerskapsforgiftning er lite kjent

Kvinner med alvorlige svangerskapsforgiftning har opptil åtte ganger høyere risiko for hjerte- og karsykdom senere i livet.

Annons:
ANALYSERER MORKAKER: Annetine Staff ved OUS forsker på om karene til morkaken etter fødsel kan si noe om kvinnens helse senere i livet.
Foto: Oslo universitetssykehus

I dag markeres den første norske preeklampsi (svangerskapsforgiftning)-dagen på Oslo universitetssykehus.

Svangerskapsforgiftning er en av flere morkakesviktproblemer som kan ramme gravide og deres fostre.

Det er kjent fra norske og andre befolkningsbaserte studier at svangerskapsforgiftning er forbundet med økt risiko for hjerte- og karsykdom hos de overlevende kvinnene og deres barn. Ved alvorlige preeklampsiformer, slik som svangerskapskramper, er risikoen for hjerte- og karsykdom opp til åtte ganger høyere.

Les også: Økt risiko for fosterdød ved tidlig svangerskapsforgiftning

– For lite oppfølging
– Likevel opplever vi på OUS at kunnskapen om dette er lav hos både fastleger og spesialister, sier Annetine Staff, overlege og forskningsrådgiver ved OUS og UiO-professor.

Hun sier det er viktig at både pasienter og leger får bedre kunnskap om dette for bedre å kunne forebygge senere sykdom.

– Vi vet at kvinner som har hatt svangerskapsforgiftning er disponert for å utvikle hjerte- og karsykdom av «åreforkalkingstypen» senere i livet. Imidlertid er det i dag ingen regelmessig oppfølging med tanke på forebygging av hjerte- og karsykdom av gravide som har hatt svangerskapsforgiftning. Det er alt for få fastleger og spesialister kjenner til behovet for oppfølging av disse kvinnene, og ikke minst muligheten for å redusere risikofaktorene, sier Staff i en pressemelding.

Kan forebygges
Ifølge Staff er det mye kvinnene kan gjøre selv når en ugunstig karveggsutvikling blir «avslørt» under svangerskapet.

– Kvinner må kjenne til at svangerskapsforgiftning er et varsel for økt risiko for hjerte- og karlidelser. Når hun vet om dette, kan hun ta grep om egen helse og forebygge senere sykdom. Den enkelte kvinne kan gjøre en stor forskjell etter svangerskapsforgiftning for å optimalisere egen hjerte- og karhelse. Ved å motta hensiktsmessig oppfølging fra helsepersonell, spise hjertesunn kost, mosjonere regelmessig og holde seg røykfrie kan kvinnene redusere risikoen for å utvikle alvorlige seneffekter av svangerskapsforgiftning, forteller Staff.

Forskes på
Annetine Staff og hennes forskergruppe forsker nå på om analyse av karene til morkaken etter fødsel kan si noe om kvinnens helse senere i livet. Dette kan i tilfelle gjøre det enklere å vite hvem som særlig bør følges tett opp etter å ha hatt svangerskapsforgiftning.

Svangerskapsforgiftning rammer cirka tre prosent av gravide i Norge. Takket være god oppfølging ender de fleste svangerskap godt – men internasjonalt er bildet mer alvorlig. På verdensbasis dør over 80.000 kvinner årlig på grunn av denne komplikasjonen.

Relaterte saker

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Fastlege blir ny statssekretær

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!