Økt risiko for fosterdød ved tidlig svangerskapsforgiftning

En ny stor studie viser økt risiko for fosterdød dersom kvinnen får svangerskapsforgiftning tidlig i graviditeten.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Studien er basert på tall fra Medisinsk Fødselsregister og på informasjon om svangerskapsforgiftning for kvinner som deltok i den norske Mor og Barn-studien.

Svangerskapsforgiftning ble funnet i 3,8 prosent av alle graviditeter. Risikoen for fosterdød var 3,6 pr 1.000 for alle svangerskap totalt, og 5,2 pr 1.000 ved svangerskapsforgiftning.

- Men når svangerskapsforgiftningen skjedde tidlig i graviditeten, var risikoen for dødfødsel betraktelig høyere for kvinner med denne tilstanden, enn for de som var friske, sier Kari Klungsøyr, professor dr. med ved Universitetet i Bergen.

86 ganger høyere
Klungsøyr er medforfatter i studien, som er publisert i Obstetrics and Gynecology, med førsteforfatter Quaker Harmon.

Formålet med studien var å se på hvordan risikoen for fosterdød endrer seg i forhold til når i svangerskapet svangerskapsforgiftningen oppstår.

- Hos kvinner som hadde fått diagnosen preeklampsi i svangerskapsuke 26, var risikoen for dødfødsel 86 ganger høyere enn hos kvinner som ikke hadde preeklampsi, sier Klungsøyr.

Lav risiko for friske kvinner
I uke 28 var risikoen 36 ganger høyere enn hos kvinner uten svangerskapsforgiftning, i uke 32 var den 19 ganger høyere.

- Det er imidlertid viktig å huske at selv om den relative risikoen for kvinner med tidlig preeklampsi er høy, så er den absolutte risikoen ganske lav. Dette er fordi risikoen for dødfødsel i en graviditet uten svangerskapsforgiftning er svært liten på disse tidspunktene, sier Klungsøyr.

Den absolutte risikoen for dødfødsel var rundt 1 prosent for kvinner med svangerskapsforgiftning i uke 26. Tidspunktet for dødfødselen er ikke undersøkt i studien.

Visste når symptomene kom
Forskerne hadde data for når kvinner med svangerskapsforgiftning i Mor og Barn-studien hadde fått symptomene. Dette ble overført til hele populasjonen for å beregne en "risikopopulasjon" av kvinner med svangerskapsforgiftning i hver svangerskapsuke.

I større epidemiologiske studier vet man vanligvis ikke når i svangerskapet symptomene begynte.

- Å vite når kvinnen fikk svangerskapsforgiftning er helt nødvendig for å kunne beregne risikoen i hver svangerskapsuke, sier Klungsøyr.

Best tidspunkt for forløsning
Det er kjent at preeklampsi som debuterer tidlig i svangerskapet er mer alvorlig enn den som oppstår nær opp til termin.

- Utfordringen med tidlig svangerskapsforgiftning er å finne det beste tidspunktet for forløsning. Her må hensynet til kvinnen veies opp mot hensynet til barnet. Våre funn viser risikoen for dødfødsel pr svangerskapsuke for kvinner med preeklampsi, og vil kunne være et viktig moment i totalvurderingen når man skal bestemme tidspunkt for forløsning, sier hun.

Analysemetode
I tillegg til å ha et tidspunkt for diagnosen, har forskerne benyttet en analysemetode der man beregner risiko for dødfødsel i en bestemt svangerskapsuke blant både fødte og ufødte i denne uken. Det vil si at man også inkluderer pågående svangerskap i risikopopulasjonen.

- Dette gir et mer korrekt tall for reell risiko i de forskjellige svangerskapsukene, sier Klungsøyr.

Powered by Labrador CMS