EGENANDEL: Helse- og omsorgskomiteens medlemmer reagerer på at pårørende bes om å betale frakt av døde til sykehuset. Øverst f.v: Leder Kari K. Kjos (Frp), Tone W.Trøen (H), Olaug Bollestad (Krf). Nede f.v: Ketil Kjenseth (V), Torgeir Micaelsen (Ap), Kjersti Toppe (Sp). Montasje: Per Corneliussen Foto:

«Uakseptabelt» «Har ikke ord» «Meningsløs dødsskatt»

Helsepolitikerne fra alle partiene representert i Stortingets helsekomite reagerer sterkt på at pårørende bes om å betale frakt av døde som sendes til sykehus for obduksjon

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Som Dagens Medisin skrev torsdag, kreves det egenandel fra pårørende for frakt av døde til sykehus for obduksjon.

- Straffes økonomisk
Den nye obduksjonsloven som trådte i kraft i år, har som formål å øke antall obduksjoner i Norge.

Det at pårørende skal delta i finansieringen av frakt av lik – ja, jeg har ikke ord Olaug Bollestad (Krf), Helse- og omsorgskomiteen

Derfor pålegges alle leger nå å ta stilling til obduksjon – også ved dødsfall utenfor sykehus.

Men det at  pårørende blir bedt om å betale frakt av døde til sykehuset for obduksjon, er en skandale, sier patologene.

 Patolog Cecilie Alfsen, som er leder for faggruppe obduksjon i Den norske patologforening, sier pårørende straffes økonomisk.

Les saken: Raser mot egenandel ved obuksjon

Representanter for alle de politiske partiene i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget krever nå at Høie ordner opp.

 Leder i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Kari Kjønaas Kjos (Frp) sier hun ikke bifaller en slik egenandel:

– Her støtter jeg Cecilie Alfsen sine synspunkter og er glad for at det er varslet en gjennomgang av reglene. Egenandel på transport for obduksjon er ikke noe jeg kan bifalle.
– Henger ikke på greip
Komitemedlem Olaug Bollestad (Krf) sier hun mangler ord.

– Dette henger ikke på greip. Jeg tar med meg dette og stiller statsråden spørsmål om dette i Stortinget. Forskningsmessig og fagmessig er det viktig at vi har tilgang på obduksjon, og forskning er særlig sentralt ved dødsfall utenfor sykehus. Det at pårørende skal delta i finansieringen av frakt av lik – ja, jeg har ikke ord, sier Bollestad.

Denne uken sa Arbeids- og sosialdepartementet samt Helse- og omsorgsdepartementet at de skulle se på saken på nytt. Patologforeningen har imidlertid i flere måneder bedt HOD om å stanse egenandelen.

 – Urimelig
Aps helsepolitiske talsmann, Torgeir Micaelsen, kaller det hele urimelig.

– Jeg forutsetter at regjeringen ser på saken og finner en løsning. Men det høres ikke tillitsvekkende ut at flere departementer har vært kjent med saken i flere måneder uten at noe har skjedd, og at først når dette blir allment kjent skal de se på saken, sier Micaelsen.

– Ingen kan forsvare en slik praksis
Kjersti Toppe (Sp), Helse og omsorgskomiteens 1.nestleder, mener situasjonen er totalt uakseptabel:

– Dette må Høie bare ordne opp i og det straks. Dette var ikke Stortingets intensjon ved ny obduksjonslov. Tvert imot er det i strid med ønsket om flere obduksjoner også ved dødsfall utenfor institusjon. Egenandel ved obduksjon utenfor institusjon er totalt uakseptabelt. Ingen kan forsvare en slik praksis, sier hun.

– Meningsløst
– Jeg mener dette fremstår som en helt meningsløs dødsskatt - som attpåtil forbeholdes de som tilfeldigvis går bort utenfor sykehus,
sier komitémeldem Ketil Kjenseth (V)

 – Dette er snakk om beskjedne summer for det offentlige, men kan være en betydelig utgift for de pårørende, som attpåtil får denne regningen rett etter å ha mottatt et sorgens budskap. Dette må helseministeren ordne opp i, sier Ketil Kjenseth.

Han understreker at når det er staten som ønsker flere obduksjoner, er det naturlig at staten også tar kostnadene.

– Dette ser mest ut som en overivrig tolkning av et regelverk som ikke er tilpasset det faktum at vi fra det offentliges side har behov for mer kunnskap om dødsårsaker. Når det er staten som har behovet for obduksjoner, må også staten ta hele regningen, inkludert transportkostnadene, sier Kjenseth.  

Tone W. Trøen (H): – Må se nærmere på dette
– Slik jeg ser det er det nødvendig å se nærmere på dette, det virker noe urimelig med disse egenandelene. Hovedhensikten med loven var jo å få flere obduksjoner, sier Trøen til Dagens Medisin.

- Likavgift
Fredag ettermiddag ønsker også helsepolitisk talsperson i SV, Torgeir Knag Fylkesnes å si følgende om saken:
- Dette er jo rett og slett en likavgift. Dette må kunne sies å være et slags bunn-nivå på hvordan man rammer mennesker i en fryktelig sårbar situasjon. Jeg forventer at denne avgiften er fjernet når helgen er omme, sier Fylkesnes, som forøvrig er medlem av Næringskomiteen.

Powered by Labrador CMS