Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
SKEPSIS: – I de senere årene er det kommet flere negative oppslag om statiner, og skepsisen brer seg i befolkningen, mener overlege Serena Tonstad ved Oslo universitetssykehus.

Advarer mot statinslutt etter medieoppslag

Mens Serena Tonstad er bekymret for virkningene av negative nyhetsoppslag og og at pasienter på egenhånd slutter med statiner, mener Gisle Roksund de snarere kan forhindre overbehandling.

Publisert: 2016-03-24 — 11.55
Denne artikkelen er over seks år gammel.
OVERBEHANDLING: – Man kunne like gjerne konkludere med at ved negativ presseomtale reduseres overbehandling, eller at ved positiv presseomtale stiger overbehandlingen, sier fastlege Gisle Roksund.

Artikkelforfatterne bak en dansk studie som nylig ble publisert i European Heart Journal, fant en sammenheng mellom negative mediaoppslag og avsluttet bruk av statiner.

De hevder at konsekvensene av tidlig medisinstans gir uheldige helsemessige konsekvenser, selv om de riktignok påpeker at de ikke med sikkerhet kan fastslå en årsakssammenheng mellom negativ omtale i mediene er årsaken og at pasienter sluttet med statiner.

Studien er finansiert av Avdeling for klinisk biokjemi ved Herlev og Gentofte Hospital, Københavns Universitetshospital.

Første seks måneder
Ifølge førsteforfatter og professor i et intervju på escardio.org, hjemmesiden til den europeiske kardiologiforeningen, uttaler førsteforfatter og professor Børge Nordestgaard at dersom det ikke var negative oppslag om statiner i mediene, ville for tidlig stans av statiner bli redusert med 1,3 prosent.

Det vises til at for hvert negative oppslag i riksmedier, var det en 9 prosent økning av folk som bestemte seg for å slutte å ta statiner i løpet av de første seks månedene etter at de fikk forskrevet kolesterolsenkende medisin.

Nordestgaard uttaler at sammenhengen mellom negative oppslag i mediene og tidlig stopp av statiner forklarte 2 prosent av alle hjerteinfarkt og 1 prosent av alle dødsfall av hjerte- og karsykdom forbundet med tidlig statinstans.

Dose-effekt
- Jeg tror det er en sannsynlig sammenheng mellom negative medieoppslag og stopp av statinbruk. Ettersom årene går, er det flere i studien som slutter, og bivirkningene kan jo ikke ha endret seg - det er de samme medisinene nå som for mange år siden.

- De siste årene er det kommet flere negative oppslag om statiner, og skepsisen brer seg i befolkningen, sier Tonstad, som er overlege ved Preventiv kardiologi, Avdeling for endokrinologi, sykelig overvekt og forebyggende medisin på Oslo universitetssykehus.

Hun sier til Dagens Medisin at det ser ut i studien som om de på høye statindoser var mer tilbøyelige til å avslutte statinbehandlingen.

- Dette skyldes nok en dose-effekt, at høyere doser gir flere bivirkninger. Samtidig så det ut som at pasienter med etablert hjerte- og karsykdom og med diabetes, ikke i samme grad sluttet å ta statiner, og dette er pasienter hvor indikasjonen for statiner er sterkest.   

Medisinsk indikasjon
Tonstad advarer pasienter om å avbryte en statinbehandling på egenhånd.

- Det er viktig at pasienter ikke slutter uten å ha snakket med legen sin.

- Men kan det ikke være en god grunn til at noen avslutter behandlingen, som at de har lagt om livsstilen?

- De som har begynt med statiner, har oftest en medisinsk indikasjon for å fortsette. Riktig kosthold reduserer høyt kolesterol med cirka 10 prosent. Effekten på hjertesykdom og død er mer varierende. Statiner gis jo på bakgrunn av risiko, og den forebyggende effekten av statiner er på 21 prosent reduksjon i sykdom per mmol/l reduksjon av LDL-kolesterol, svarer Tonstad og legger til: 

- Når jeg er ute blant allmennleger, sier mange til meg at det er vanskelig med statiner som primærforebygging - og at mange pasienter er skeptiske ut fra negative omtaler i mediene. Legene må være oppmerksomme på denne risikoen, og må forklare dette for pasientene. Vi bruker statiner for å forebygge sykdom og død og ikke bare for å rette på kolesterol-tallet på papiret. Derfor mener jeg dette er en viktig artikkel i folkehelsesammenheng.

Problematisk fortolkning
Fastlege, og tidligere leder av Norsk forening for allmennmedisin, Gisle Roksund, deler ikke Tonstad oppfatning om «helsefarlig mediaoppslag».

- Forfatterne foretar etter min oppfatning en problematisk fortolkning. De forholder seg ikke til at mange i befolkningen er overdiagnostisert med for høyt blodtrykk og overbehandlet med statiner. Forfatternes utgangspunkt at alle som har for høyt kolesterol skal ha behandling, uansett om det er primær eller tertiær profylakse.

- Dermed blir deres mål høyt forbruk av statiner, og alt under dette nivået blir et negativt resultat. Man kunne like gjerne konkludere med at ved negativ presseomtale reduseres overbehandling, eller at ved positiv presseomtale stiger overbehandlingen, sier Roksund til Dagens Medisin.

 

Oppgitte interessekonflikter: Før statiner ble generiske, har Serena Tonstad over flere år mottatt foredragshonorar fra alle legemiddelfirmaer som produserer statiner. Gisle Roksund har ingen oppgitte interessekonflikter. Børge Nordestgaard har mottatt honorar fra Astra Zeneca, Pfizer, Merck, Amgen, Sanofi, Regeneron,Omthera, Dezima, ISIS Pharmaceuticals, Aegerion, Fresenius, B. Braun, Kaneka, Lilly, Kowa, and Denka Seiden.Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Gunn 15.10.2018 11.24.54

  Hva gjør man når statiner bivirkninger er så tøffe at det å gå blir vondt? Smerter under beina, tær, knær,lår, legger.

 • Ingar Berg 01.05.2021 12.59.46

  Spesifiser tittel:

  Ja, det lurer jeg på og. Og det faktum at det er bevist at INGEN av de som tar statiner KAN forbedre sin fysiske form med trening, blir ikke nevnt eller tenkt på, er skremmende. Sykdom gjorde meg stillesittende, men etter en operasjon, skulle endelig begynne å bevege meg igjen og komme i form. Det endte med at jeg nå ikke kan reise meg uten store smerter. Biter tenner når jeg våkner a smerte og MÅ snu meg. Knapt gå 300m et par ganger i uka.(Jeg blir "bra" etter noen meters gange, men går jeg for langt.. 300m, får jeg smerter i flere døgn.) Sitter jeg stille lenge nok (uker) blir jeg tilnærmet smertefri. Gjør jeg noe som helst av bevegelse utenom toalettbesøk mm, får jeg mer eller mindre smerter avhengig av aktivitetsnivå. På det verste ga 2.5minutter trening 3 døgn med intense smerter. Legene trekker på skuldrene, ingen utredning. Bare å sitte å tvinne tommeltotter og spise Q-10, selen og få i seg nok D-vitamin. Men ingenting hjelper. Og ingen bryr seg om bivirkinger av medisiner.

 • Vidar Rødsjø 18.10.2016 20.11.01

  Jeg har siden mars i 2016 gått på hele 17 forskjellige medisiner for høyt blodtrykk , kolesterol , betablokker for feil diagnose på hjerte , blodfortynnende etc...alle har gitt meg bivirkninger ingen ønsker å leve med. Er det da så rart at man slutter med medisiner? Jeg går nå på Eliquis 5 mg som jeg tolererer bra men tørker blod bak hver dag pga medisina. Fikk bla Pravachol og hovnet opp i hals og fikk ubehagelig kløe i håndflate noe som nå er sprekk i huden og sårt...aldri hatt slik før. Fikk av Xarelto innvendig blødning på brystkasse noe som selv nå 3 mnd etter har etterlatt en kul som synes gjennom skjorte. Fikk alvorlig depresjon av Zelozok noe ingen innrømmer til tross for at dette er nevnt i pakningsvedlegg. Madsen bekreftet på e post at noen kunne få det ja. Lipitor gav ubehag så man fikk lyst til å avslutte alt. Går nå på Crestor og Cozaar. Men siden jeg har fått en konstant susing i hode har jeg nå selv valgt å avslutte på egen hånd Crestor trapper ned med cozaar!

 • Bjørn Bjelland 16.06.2016 17.33.50

  Det er jo ganske fantastisk at 2 prosent av alle med hjerteinfarkt, stryker med grunnet statin stans. Hva stryker så alle de andre 98 av 100 personene med av da? Hvorfor sies det ingen ting om at statiner faktisk øker risikoen for diabetis? Hva med Q10 blokkeringen? Det finnes over 80 milliarder grunner til at statinbruken opprettholdes, men dette er da i dollar.

 • Dr.Ray Agell 11.04.2016 05.56.17

  Hverken Tonstad eller Nordestgaard er habile til tid disse uttalelsene. Det er velkjent at statiner har mange og alvorlige bivirkninger, mens effekten og kolesterolets forbindelse med hjerte-og karsykdommer, er høyst tvilsom. F.eks. blokkerer statiner syntesen av Q10 og HDL(det gode kolesterolet) og man bør heller fokusere på det bakeforliggende homocysteinet enn kolesterolet kroppen selv produserer. Statiner er etter min oppfatning i samme kategori som så mange andre legemidler, kun fremstilt for tjene penger på indikasjoner som lett kan ungås eller endres ved endret kosthold og/eller livsstil.

 • Doktern 30.03.2016 18.23.27

  1,3% slutter pga negative nyhetsoppslag. Snakk om storm i vannglass.

 • Lege 29.03.2016 21.58.24

  Det er et problem at høyrisikopasienter med type-2 diabetes,hypertensjon og høyt kolesterol ikke vil bruke medisinene pga. slike medieoppslag. Vi må sikte mot riktig behandling- og ikke over- eller underbehandling.

 • UL 29.03.2016 16.28.09

  Go Dr. Roksund! Minner samtidig om at man må legge merke til oppgitte interessekonflikter.

 • lege 24.03.2016 15.19.49

  Enig med Tonstad. Overbehandlingshysteri.

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO-seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!