Kreftforeningen bekymret, gir innspill i anbudsprosess

– Det er svært sjelden at vi kommer med innspill til slike anbudsrunder, sier assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, Ole Alexander Opdalshei.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

- Det er viktig å presisere at vi fortsatt ønsker at det skal være konkurranse, og også konkurranse på pris, sier Kreftforeningens Ole Alexander Opdalshei. Foto: Kreftforeningen

Folkehelseinstituttet (FHI) utlyste i januar på anbud opphentingsvaksineringen med HPV-vaksinering av seks årskull med jenter, totalt 180.000 kvinner.

I anbudsutlysningen skriver FHI at de vil velge vaksine ut fra det økonomisk mest fordelaktige tilbudet vurdert på grunnlag av pris, som vektes 60 prosent - og kvalitet (herunder effekt og sikkerhet) som vektes 40 prosent.

Ber om å vektlegge effekt
Dette bekymrer Kreftforeningen: I et brev til FHI ber de om at man sterkt vektlegger effekt når man skal avgjøre hvilken HPV-vaksine som skal brukes til såkalt opphentingsvaksine.

Vaksinen som brukes i barnevaksinasjonsprogrammet i Norge, beskytter mot fire HPV-typer.
Den nye vaksinen som nå er på markedet, beskytter mot ytterligere fem kreftfremkallende HPV-typer, og det er denne effekten som Kreftforeningen ønsker at FHI skal merke seg når de avgjør hvilken vaksine som velges

Kreftforeningen: - Sjelden vi gjør dette
Assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, Ole Alexander Opdalshei, sier det er svært sjelden at Kreftforeningen kommer med innspill til slike anbudsrunder.

– Det er dokumentert at den ene vaksinen når bredere enn den andre. Vi ønsket å påpeke at det er viktig at man tar hensyn til denne forskjellen på vaksinene. Men det er viktig å presisere at vi fortsatt ønsker at det skal være konkurranse, og også konkurranse på pris.

Opdalshei framholder at Kreftforeningen var bevisste på hvordan et slikt innspill kan fremstå.

– Det er en balansegang, som vi er bevisste på. Vi mottar ingen støtte fra produsenten av vaksinen, ei heller fra andre legemiddelfirmaer. Vi kan arrangere seminarer i samarbeid med flere av dem, men vi mottar altså ingen direkte støtte fra noen legemiddelfirmaer.

 FHI: - Vår oppgave å vurdere dette samlet
Britt Wolden, avdelingsdirektør ved vaksineavdelingen ved FHI, sier det er første gang hun har opplevd å få et lignende innspill fra en aktør.

– Men vi er helt enig i at effekt må vektlegges, det må også kvalitet og økonomi. Det blir vår oppgave å vurdere dette samlet, sier hun .

  • Ifølge Folkehelseinstituttet knyttes det stor usikkerhet til antall doser fordi det kommer an på hvor mange kvinner som lar seg vaksinere.
  • Derfor har FHI estimert en vaksinedekning på mellom 20 prosent og 45 prosent. Med tre doser per person, så tilsvarer dette minimum 108.000 doser og maks 243.000 doser.
  • De har beregnet verdien på anskaffelsen til mellom 27 millioner og 61 millioner kroner, men presiserer at dette blir et usikkert estimat.
  • I Danmark valgte man nylig vaksine ut fra økonomiske hensyn, en vaksine som kun beskytter mot to av HPV-virustypene, og det er dette Kreftforeningen er bekymret for skal skje i Norge.
Powered by Labrador CMS