TRENGER BEHANDLING: –Det vi står igjen med nå er BRAF-behandling alene, som er et dårligere alternativ, sier Marta Nyakas, overlege ved kreftsenteret ved utprøvingsenheten ved Radiumhospitalet. Foto: Per Corneliussen

– Behandlingene virker på 50 til 80 prosent med mutasjonen

Overlege Marta Nyakas ønsker kombinasjonsbehandlingen for å hjelpe pasientene som ikke har effekt av immunterapi, med påvist BRAF V600 mutasjon. – Halvparten av melanom-pasientene har mutasjonen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Beslutningsforum annonserte nylig at de ikke vil vurdere kombinasjonsbehandling med BRAF- og MEK-hemmere for behandling av pasienter med føflekk-kreft som har påvist BRAF V600 mutasjon, i forumets førstkommende møte på mandag, 14. mars.

To ulike varianter av kombinasjonsbehandlinger med BRAF- og MEK-hemmere skulle vurderes av forumet.

BRAF- og MEK- hemmere

BRAF- og MEK-hemmerne virker på tumorceller med en aktiv BRAF-mutasjon, for å hemme signalveien MAPK, inne i tumorcellen, på to forskjellige punkter. Dermed hemmer behandlingen ukontrollert celledeling og cellevekst. MEK-hemmerne brukes i kombinasjon med BRAF-hemmeren for å utsette resistensutvikling og redusere bivirkninger.  Tre forskjellige kombinasjonsbehandlinger: Dabrafenib, BRAF-hemmer (Tafinlar) og trametinib, MEK-hemmer (Mekinist). Vemurafenib, BRAF-hemmer (Zelboraf) og kobimetinib, MEK-hemmer (Cotellic).Marta Nyakas forteller at det finnes en siste kombinasjonsbehandlinge som er under utvikling: – Den siste som ikke er godkjent enda, men hvor vi holder på med fase-3 studien, er encorafenib (BRAF-hemmer) og binimetinib (MEK-hemmer). (Kilde: Marta Nyakas / ONKONYTT, 11.FEB - 2015)

– Viktig redskap
– Dette er et veldig effektivt redskap i forhold til eksisterende behandling med kjemoterapi, som er det vi har for disse pasientene dersom immunterapi svikter, sier Marta Nyakas, overlege ved kreftsenteret på utprøvingsenheten ved Radiumhospitalet.
 Hun forteller at de ulike immunterapilegemidlene, som i flere omganger har blitt godkjent i Beslutningsforum, er førstelinjebehandling for disse pasientene.
– Vi skjønner at Beslutningsforum har lite tid, men vi trenger virkelig å få tatt opp dette så fort som mulig. Det vi står igjen med nå er BRAF-behandling alene, som er et dårligere alternativ. Tilbakefallene og resistensutviklingen kommer mye tidligere når en behandler med BRAF-hemmerne alene, sier hun.


– Mange har effekt
– Halvparten av malignt melanom-pasienter har BRAF V600 mutasjon. Nå er immunterapi førstelinjebehandling for disse pasienten, men for de som har aggressiv sykdom skulle en gjerne startet med kombinasjonsbehandlingen med en gang, fordi den virker så raskt, sier hun.
– Dette gjelder spesielt de pasientene som har raskt utviklende sykdom og stor tumorbyrde. Fordelen med medikamentene er at du har virkning i femti til åtti prosent av pasientene.


Har også begrensninger
Samtidig har behandlingen en begrensning. Overlegen forteller at problemet med medikamentene, er at pasientene utvikler resistens mot medikamentet.
–  På kombinasjonsbehandlingene begynner tilbakefallene etter ca. ni måneder, og da står vi igjen med kjemoterapi. Problemet i hele saken er at vi trenger bedre langtidsdata i kombinasjonsbehandlingen. Vi har pasienter som har stått på behandlingen i to år, og fortsatt har god virkning, sier hun.
Interessekonflikt: Marta Nyakas opplyser at hun har deltatt i studier på alle tre medikamentkombinasjonene.

Powered by Labrador CMS