300 OMSKJÆRINGER: Halvor Oustad (bildet) leder Parsennklinikken, hvor kirurg Sheraz Yaqub utfører omskjæringer annenhver lørdag. De har ikke opplevd alvorlige komplikasjoner. Foto: Per Corneliussen Foto: Per Corneliussen

Privatsykehus dropper narkose

Mens offentlige sykehus legger de eldre barna i narkose, velger de private å operere nyfødte med lokalbedøvelse.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Alle de offentlige sykehusene som Dagens Medisin har vært i kontakt med, utfører rituell omskjæring med narkose og stiller krav om at guttene er minst ett år gamle. Privatklinikkene bruker derimot lokalbedøvelse og opererer gutter som er seks uker til seks måneder gamle.

– Ved vår avdeling gjøres de aller fleste potensielt smertefulle og skremmende (for barna) prosedyrer i narkose for å redusere mulighet for en traumatisk opplevelse. Denne type inngrep bør etter min mening utføres i narkose. Ved en privatklinikk kommer i større grad økonomiske hensyn inn og dette inngrepet ville ikke blitt lønnsomt dersom man skal legge barna i narkose. Det er betydelig mer ressurskrevende, sier Øystein Drivenes, seksjonsleder på barnekirurgi ved St. Olavs Hospital.

Les også: 81 rituelle omskjæringer ved offentlige sykehus

Avviser økonomisk motiv
Også barneombud og lege Anne Lindboe er kritisk til praksisen.

– Barna bør sikres full smertelindring uansett hvor omskjæringen skjer. Jeg synes det er alvorlig hvis dette kun gjøres med lokalbedøvelse i det private helsevesen. Barnets alder bør ikke være førende for at et barn skal få god smertelindring, sier hun.

Administrerende direktør Heidi Solvang ved Ringvoll klinikken avviser at valg av smertelindringsmetode er økonomisk motivert.

– Vi gjør ledningsanestesi fordi dette innebærer mindre risiko for barnet enn narkose. De fleste ønsker å få gjort omskjæringen før barnet er to måneder, og derfor synes vi det er riktig å tilby det, sier Solvang.

Også Parsennklinikken i Oslo forsvarer bruken av lokalanestesi.

– Internasjonal litteratur viser at det er trygg og god smertelindring å gjøre dette i god lokalbedøvelse på de minste barna. Dette er en etablert metode som gjøres blant annet i USA, England og Tyskland, sier kirurg Sheraz Yaqub, som utfører 10-12 operasjoner annenhver lørdag på Parsennklinikken.

Opererer ikke større barn
Men klinikken opererer ikke barn over et halvt år, de henvises til det offentlige for å få gjort inngrepet i narkose.

– Lokalbedøvelse fungerer like godt på barn over seks måneder, men problemet er at de er så aktive og ikke ligger i ro. Da må man holde dem fast, og det er ofte det som oppleves mest ubehagelig. De minste ligger som regel rolig og sover eller leker med en uro og ser i taket, sier Yaqub.

Han har forståelse for at de offentlige sykehusene ikke prioriterer disse inngrepene, men mener man få finne andre løsninger for å sikre barna et forsvarlig tilbud. Han tror de fleste fortsatt velger å få barna sine omskåret på steder som ikke utlyser tilbudet sitt offentlig.

– Når man setter barn på en venteliste som man vet aldri blir realisert, så ender foreldrene opp med å reise til utlandet hvor det det er usikkert hva slags rutiner de har for bedøvelse.

– Hva er løsningen?

– Enten bør dette utføres på barselavdelingene før barna blir sendt hjem etter fødsel, slik det gjøres mange steder i utlandet og var praksis i Norge tidligere. Da blir det mindre ressurskrevende og enklere logistikk. Eller så bør dette legges ut på anbud til privatklikkene. Det viktigste er at barna får et tilbud innenfor trygge rammer og at inngrepet utføres med god smertelindring av en kyndig kirurg, sier Yaqub, som til vanlig jobber ved Rikshospitalet.

– Ikke god nok bedøvelse
Etter en «stor diskusjon» internt på Oslo universitetssykehus ble fagmiljøene der enige om å utføre inngrepet i narkose – på barn over to år.

– Jeg har gjort omskjæringer på nyfødte som bare har fått lokalbedøvelse og min erfaring er at blokkade noen ganger virker bra, men ganske ofte ikke gir tilstrekkelig bedøvelse verken under inngrepet eller etterpå. Det føles galt å skjære forhuden av små guttebarn som åpenbart har smerter ved en operasjon som ikke er medisinsk indisert, sier Gunnar Aksnes, seksjonsleder for barnekirurgi ved Oslo universitetssykehus.

– Med så få utførte operasjoner, og en aldersgrense på to år – er du enig i at dette ikke er et reelt tilbud til dem som ønsker dette utført?

– Det offentlige tar ikke unna antallet som ønsker dette, og jeg tror en del velger å gå til private om de ønsker å få gjort dette innen en viss frist og unngå venteliste. Så lenge dette gjøres på en betryggende måte i det private, så er kanskje det den beste løsningen, svarer Aksnes.

Barneombudet: Det er bra at leger protesterer

Finnes ikke retningslinjer
Ifølge Live Lundar, leder av Norsk barnekirurgisk forening, kan både narkose og lokalbedøvelse gi adekvat smertelindring. Det finnes ikke retningslinjer for dette.

– Det viktigste er at disse inngrepene gjøres av kvalifisert personell og at de får oppfølgingstilbud hvis de opplever komplikasjoner.

Foreningen er fremdeles kritisk til omskjæringsloven. 

– Vårt standpunkt er uendret. Prinsipielt mener vi at inngrep som ikke er medisinsk nødvendige, bør gjøres når guttene er gamle nok til å gi sitt samtykke. Men vi forholder oss til at det er et politisk vedtak om at dette skal være et tilbud i det offentlige helsevesenet, sier Lundar.

Powered by Labrador CMS