Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

ØKT GRENSE: Regjeringen økte bagatellgrensen i statsbudsjettet for 2015. Dermed fikk 14 legemidler, som ellers måtte ha ventet på stortingsbehandling, forhåndsgodkjent refusjon i fjor.

ØKT GRENSE: Regjeringen økte bagatellgrensen i statsbudsjettet for 2015. Dermed fikk 14 legemidler, som ellers måtte ha ventet på stortingsbehandling, forhåndsgodkjent refusjon i fjor. Foto: Colourbox (illustrasjonsfoto)

14 medikamenter på blå resept grunnet økt bagatellgrense

Ti av legemidlene brukes til behandling av type 2-diabetes.

Annons:

I statsbudsjettet for 2015 ble den såkalte bagatellgrensen hevet fra fem millioner til 25 millioner kroner. Det betyr at dersom folketrygdens forventede merutgifter ved å refundere et legemiddel ikke overskrider 25 millioner kroner det femte refusjonsåret, kan Legemiddelverket på egenhånd avgjøre om legemiddelet skal gis på blå resept.

Nå opplyser helseminister Bent Høie (H) at 14 legemidler fikk blåreseptrefusjon i 2015 som følge av økningen i bagatellgrensen. Ti av de godkjente legemidlene brukes mot type 2-diabetes, mens de resterende fire brukes til behandling av henholdsvis schizofreni, alvorlig håndeksem, infeksjoner og høysnue.

 «Disse legemidlene ville tidligere år ha måttet vente til ordinær budsjettbehandling i Stortinget», skriver helseministeren i svaret på et skriftlig spørsmål fra partikollega og stortingsrepresentant Sveinung Stensland.

Her er legemidlene som blir refundert på grunn av den økte bagatellgrensen:

 • Sitagliptin (Januvia) mot type 2-diabetes
 • Sitagliptin/metformin (Janumet) mot type 2-diabetes
 • Alogliptin (Vipidia) mot type 2-diabetes
 • Alogliptin/metformin (Vipdomet) mot type 2-diabetes
 • Vildagliptin (Galvus) mot type 2-diabetes
 • Vildagliptin/metformin (Eucreas) mot type 2-diabetes
 • Dapagliflozin (Forxiga) mot type 2-diabetes
 • Dulaglutid (Trulicity) mot type 2-diabetes
 • Eksenatid (Byetta) mot type 2-diabetes
 • Liraglutid (Victoza) mot type 2-diabetes
 • Azelastin (Dymista) mot høysnue
 • Alitretinoin (Toctino) mot alvorlig håndeksem
 • Lurasidon (Latuda) mot schizofreni
 • Immunglobulin (HyQvia)

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   2 + 5 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • Kine 01.02.2016 21.12.33

  NDT på blå resept!! Gå inn på Erna Solberg sine facebook sider på innlegg på siden og skroll ned til 29 .01.16 og støtt innlegget !!

 • Elizabeth 29.01.2016 14.41.31

  For diabetikere er det mange valg av medisiner på blå resept, mens for lavt stoffskifte - hypothyreose, finnes det kun én medisin på blå - Levaxin (syntetisk t4). Liothyronin (syntetisk t3) finnes også på blå, men gis kun hvis legen er villig til det. (T4 skal i kroppens organer omdannes til t3, men for mange skjer ikke denne prosessen, og de har fortsatt symptomer på lavt hypothyreose). Det finnes også naturlig thyroxin fra tørkede skjoldbruskkjertel fra gris, som er bio-identisk (http://thyroidea.no/?page_id=279) og gjør hypothyreote mye bedre, mange blir faktisk friske, men disse står på liste over medikamenter uten markedsføringstillatelse! Hvor absurd er dette??

 • Jorunn 27.01.2016 22.04.40

  Det er aldri noe problem å bytte medisin for diabetesen, eller kombinere to/tre forskjellige ved behov. Hittil har jeg kun fått Levaxine for stoffskiftet (har ikke spurt legen om noe annet) Uansett er det tragisk at de originale medisinene for stoffskiftet ikke er godkjent her i Norge lenger.

 • Bente Følling-Eilertsen 27.01.2016 21.56.02

  Type 2 diabetes? Er det medisin for mange som går på medisin som ikke fungerer? Slik som den ene medisinen stoffskiftesyke tilbys uansett hva som er galt? Når blir det vår tur? NDT koster mange skjorta, og som minstetrygdet er d såvidt en overlever etter den nye skattereformen som ga oss økt skatt!

 • Karstein Sandvik 23.01.2016 12.03.21

  Hvorfor holder dere folk på "pinebenken" og ikke klarer å få gjennom bruk av kreftmedisinen IMMUNTERAPI til ALLE lungekreftpasienter.Store sosiale forskjeller,dei med kapital kan kjøpe seg medisinen,men det er vel høyre-politikk!

Nyheter fra startsiden

HELSE SØR-ØST FORKASTER OMSTRIDT IKT-LØSNING

Utredning slakter radiologi-løsningen1

STRID OM VARSLING OG REPRESALIER

Forsker tapte mot OUS i to rettsinstanser

EUROPEISKE LEGEMIDDELMYNDIGHETER

Gransker feildoseringer av metotreksat