VIL AUTOMATISERE DETTE: For pasienter med type 1-diabetes ventes såkalt kunstig bukspyttkjertel å kunne automatisere reguleringen av glukosenivået. Foto: Colourbox (illustrasjonsfoto)

Setter i gang stor studie om kunstig bukspyttkjertel

Amerikansk studie skal sammenligne kunstig bukspyttkjertel med vanlig insulinpumpe hos 240 pasienter.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Amerikanske forskere setter om kort tid i gang én av de største studiene som er gjennomført på effekten av såkalt kunstig bukspyttkjertel blant pasienter med type 1-diabetes. Det melder Harvard-universitetet på sine nettsider.

En kunstig bukspyttkjertel er et integrert system der en kontinuerlig glukosemåler sender pasientens glukosenivåer trådløst til en insulinpumpe, som automatisk beregner insulinbehovet ut fra en matematisk algoritme, og som frigjør insulinmengden kroppen trenger.

Den amerikanske studien er delt i to, og vil i første omgang omfatte 240 pasienter med type 1-diabetes. Ved å sammenligne pasienter som bruker kunstig bukspyttkjertel med pasienter som bruker vanlig insulinpumpe i seks måneder, tar studien sikte på å finne ut hvorvidt kunstig bukspyttkjertel har en effekt på blodsukkerkontroll og risiko for hypoglykemi.

I neste omgang skal 180 av pasientene observeres i ytterligere seks måneder. Her er hensikten å teste en bestemt algoritme som definerer et akseptabelt intervall for pasientens blodsukkernivå, og som korrigerer for ulike faktorer for å holde blodsukkernivået innenfor dette intervallet.

Studien utføres av forskere ved Harvard-universitetet og universitetet i Virginia, og har fått støtte fra det offentlige National Institutes of Health.

Powered by Labrador CMS