Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
ETTERLYSER KONTROLL: – Vi er nødt til å ha systemer som kan styre bruken av antibiotika, sier overlege Dag Berild ved infeksjonsavdelingen på Oslo universitetssykehus. Foto: Lasse Moe

Vil kontrollere digitalt all forskrivning av antibiotika

Infeksjonsoverlege foreslår å kontrollere all forskrivning av antibiotika med en digital løsning, for å luke ut dem som forskriver for mye.

Publisert: 2015-12-28 — 06.00
Denne artikkelen er over seks år gammel.

– Etter at jeg har jobbet i over tyve år med implementering av retningslinjer og metodeutvikling på antibiotikabruk, mener jeg at det bare er en vei frem: Elektronisk måleverktøy og styringssystem, slik at ledelsen kommer på banen, sa overlege Dag Berild ved infeksjonsavdelingen på Oslo universitetssykehus (OUS) under en presentasjon om digitale kontrollsystemer for antibiotikaforskriving på Farmasidagene i Oslo.

Digitalt kontrollsystem
Berild ønsker å innføre et digitalt kontrollsystem som skal kontrollere og overvåke antibiotikaforskriving ved norske sykehus.

I antibiotika-strategien som helseminister Bent Høie la frem i august, var hovedmålet å redusere antibiotikaforskriving med 30 prosent. Et av tiltaksforslagene var at alle nå må registrere diagnosekode på reseptene når de skriver ut antibiotika til mennesker.

Ledelsens ansvar
Berild stilte seg positiv til tiltaket om å registrere indikasjon på resepten, men pekte da på at det er ledelsenes ansvar å få ned antibiotikabruken med 30 prosent.

– Vi må ha midler og folk for å gjennomføre tiltakene, sa han da strategien kom i august.

– Vi må ha systemer
– Vi er nødt til å ha systemer som kan styre bruken av antibiotika. Det må være systemer som kan styre bruken over tid, og disse systemene må være digitale. Ellers må du ansette ufattelig mange folk for å gjennomføre tiltak for å minke antibiotikabruken, utdypet overlegen under presentasjonen.

Ifølge Berild innebærer en elektronisk kurve av antibiotikabruk at det foretas en fortløpende måling av sykehusinfeksjoner og diagnoser, elektronisk – slik at en slipper å ha sykepleiere som går rundt og registrerer dette manuelt.

Automatisk tilbakemelding
Hensikten med et slikt system er å gi legene automatisk tilbakemelding på feilforskriving og samtidig gi ledelsen et styringsverktøy.

– I dag registrerer vi forskrivingsinformasjon på papir når vi forskriver, og vi setter arket inn i en perm, forklarer han.

Overlegen foreslår et digitalt system som tvinger en til å skrive inn indikasjonen, for at legen skal kunne forskrive antibiotika.

– Dette skal gjøres digitalt. Da vil vi få en database hvor det står hva legene og avdelingene skriver ut antibiotika for.

Styre kvaliteten
Slik ser Berild for seg at ledelsen kan bruke et digitalt verktøy, for å styre kvaliteten på infeksjonsbehandling:

– Dersom en ser at en lege skriver ut for mye, eller en avdeling som er helt på vidvanke og skriver ut feil antibiotikum ofte, eller ikke følger retningslinjene, kan en gå inn og spørre vedkommende lege eller avdeling hvorfor de forskriver slik de gjør. Slik får en mulighet til å korrigere praksisen, sier Berild.

Mindre arbeid
– Det er klart at dette er mindre arbeidskrevende og sikrere, enn et analogt system. I tillegg kan systemet gi elektronisk beslutningsstøtte. Eksempelvis når du gir forebyggende antibiotikum ved kirurgi, så skal du kun gi dette under operasjonen, mens pasienten ligger på bordet. Du skal aldri forlenge forebyggende antibiotikabehandling ved kirurgiske inngrep, presiserer Berild.

Automatisk stoppordre
Overlegen fremholder at én fordel med et elektronisk system er at det kan gi en automatisk stoppordre. Slik får legen beskjed av systemet om å stoppe bruken av antibiotikum, når forebyggingen bør stoppes.

Berild ser også for seg at systemet gir advarsler dersom en bruker bredspektret antibiotikum i over tre dager.

Programmet skal da spørre legen: – Du har brukt et sterkt bredspektret antibiotika i et par dager. Er det nødvendig, eller kan du se på en bedre løsning? Og så kan du få styringshjelp av systemet for å forbedre behandlingen, forklarer overlegen.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Lege 29.12.2015 10.57.19

  Problemet med alle slike holdninger- type svart-hvitt generaliserende- om det gjelder debatten over- eller underdiagnostisering/- behandling- er at tendensen blir at pasienter som skulle vært utredet, behandlet eller hatt antibiotika, ikke får dette fordi leger stirrer seg blind på krav om redusert utredning og behandling. Bevisstgjøring er bra, men den må være nyansert - og ikke preget av kontrollregimer- tror jeg-ellers betaler pasientene en for høy pris. Pasientene er ikke et objekt i en statistikk, men enkeltmennesker som kan lide urettmessig fordi litt for "flinke" leger ønsker en "pen statistikk". Når det er sagt så bør sikkert leger bli flinkere klinikere, men trenger også å få mer tid tilgjengelig slik at de faktisk kan foreta vurderinger AB eller ikke- og kunne ha tid til å ta kontakt med pasienten igjen for å høre hvordan tilstanden er- om AB- behandling bør startes- eller ikke.

 • lege 29.12.2015 10.53.13

  Kontroll kontroll og mer kontroll. Det er løsningen på alt i disse tider, Måle, registrere, skjemaer, rapporter etc etc Jeg tror pasienter vil lide hvis dette alltid er løsningen.

 • Hans-Magne Ellingsen 28.12.2015 15.23.30

  Lokaltvirkende fremfor systemisk behandling er lite publisert tema, til eksempel i ytre øregang gir lokaltvirkende prepat ekstremt lite sannsynlighet for resitens utvikling!

 • Tor Stray 28.12.2015 14.11.29

  Dag Berild kjører på med sitt korstog mot medisiner som virker for store pasientgrupper. Det gjør han uten å nevne at danske og amerikanske forskere mener å ha funnet løsningen på antibiotika resistens. Etter Dag Berilds mening er det bedre å la pasientene være syke fremfor å benytte medisin som fungerer. Lurer på nå en norsk journalist virkelig tørr å ta opp kampen med et arrogant norsk helsesystem som får styre på som de vil. Noen burde også kansje sjekke hvor mye AB den samme Dag Berild skriver ut i løpet av ett år sammenliknet med andre norske leger. Jeg kan ikke forstå at norske leger sitter rolig å ser på hvordan disse overlegene styrer på, kommer det snart et legeopprør?

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!