Helseminister Bent Høie la frem Nasjonal helse- og sykehusplan fredag. Foto: Vidar Sandnes

– Ingen sykehus blir lagt ned

– Ingen sykehus blir lagt ned som følge av sykehusplanen, sier helseministeren.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

RINGERIKE SYKEHUS: – Det er over ti år siden staten overtok ansvaret for spesialisthelsetjenesten. Denne planen skal trygge at vi har sykehus og gode helsetjenester uansett hvor man bor, innledet Høie da han la fram Nasjonal helse- og sykehusplan fredag.
 – Det har vært mange spekulasjoner på hva planen er og hva den skal føre til. Jeg kan slå fast at ingen sykehus blir lagt ned. Ikke minst de mindre sykehusene en del av løsningen på utfordringene vi står ovenfor, sa han.

 – Norsk helsetjeneste er flinke på overlevelse men ikke på opplevelse; Pasientene opplever ikke at helsetjenestene henger godt nok sammen. Vi må ta grep nå, slik at vi ikke mister grepet om ti tjue år. I 2030 er vi en million flere.  

– Planen handler om pasienter som skal delta aktivt, om sykehus som har en klar oppgavedeling og at man stiller samme kvalitetskrav til store og små sykehus. Det skal være et riktig antall ansatte med riktig kompetanse og riktig bruk av tid.
Om sykehus og akuttfunksjon sier Høie:

- Sykehus må jobbe i team. Det skal være en ryggrad av sykehus som sikrer beredskap og øyeblikkelig hjelp, sa han, og hadde følgende eksempel: 
- På sykehus med 25.000 - 60.000 innlegges det 11 pasienter hvert døgn, en av disse opereres akutt. Skal utviklingen av krirugi og tilbudet til den ene pasienten bestemme hvilket tilbud de andre får? Disse sykehusene behandler en pasient med alvorlig skade i året, i gjennomsnitt.
Planen legger opp til fire typer sykehus:

                                                                                                                                                                                                  Regionsykehus -  hovedsykehus i regionen

Stort akuttsykehus, pasientgrunnlag på 60- 80 000

Akuttsykehus

Sykehus uten akuttfunksjon

Sykehusplanen inneholder også planer for blant annet:

Styrke pasienten; Prioritere psykisk helse og rusbehandling.

Fornye, forenkle og forbedre helsetjenesten; Som å utnytte kapasitet, utprøvende behandling og IKT-løsninger. Nok helsepersonell; det kommer en ny bemanningsmodell som skal være en nasjonal planleggingsmodell for bemanning.

Sertifiserte sykehus

Nasjonale krav til behandlingstilbud

Systematiske fagrevisjoner

Powered by Labrador CMS