ANDRE VALG: De som ikke får turnusstilling kan søke igjen ved senere utlysninger, søke på reststillinger, eller gjøre andre valg, mener helseminister Bent Høie (H). Foto: Øyvind Bosnes Engen

481 søkere fikk ikke turnusstilling i vår

Den nye turnusordningen fungerer etter hensikten, ifølge helseministeren.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Av 938 personer som søkte turnusstilling våren 2015, fikk 457 jobb. Det betyr at 481 søkere ble stående uten jobb etter vårens søknadsrunde. Det fremkommer av helseminister Bent Høies (H) svar på et skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp), om hvordan den nye turnusordningen fungerer.

«Den nye turnusordningen for leger fungerer etter hensikten. Det har vært god søkning til alle turnusstillingene, uavhengig av hvor i landet disse har vært lokalisert. Helseforetaket som fikk færrest søknader under søknadsrunden våren 2015 fikk 279 søknader», skriver Høie i sitt svar.

– For få stillinger
«De som ikke får turnusstilling kan velge om de ønsker å søke igjen ved senere utlysninger, forsøke å fullføre turnustjenesten ved å søke på reststillinger og/eller eventuelt gjøre andre valg», fortsetter helseministeren.

Hensikten med turnusordningen må være å sikre at det utdannes gode og mange nok leger Rasmus Bakken, leder i Norsk medisinstudentforening

Ifølge Rasmus Bakken, leder i Norsk medisinstudentforening, tyder tallene på at det fortsatt utlyses for få turnusstillinger.

– Det ansettes hvert år drøyt 150 flere nye leger i helsetjenesten i Norge, enn hva som er tilførselen av turnuskandidater. Underskuddet dekkes inn ved å ansette spesialister fra utlandet. Samtidig står mange ferdig utdannende leger uten jobb. Vi dekker ikke vårt eget behov for legespesialister, fordi det er for få turnus- og LIS-stillinger, sier Bakken til Dagens Medisin.

Stiller spørsmål ved hensikten
Som svar på helseministerens uttalelse om at den nye turnusordningen fungerer etter hensikten, stiller Bakken spørsmål ved om hensikten var å gi høye søkertall. 

– Hensikten med turnusordningen må være å sikre at det utdannes gode og mange nok leger. Antallet leger som utdannes må være dimensjonert ut fra behovet i helsetjenesten. Ut fra det hensynet fungerer den overhodet ikke, sier han.

Powered by Labrador CMS