ALTERNATIV: Senterpartiets stortingsgruppe, med Kjersti Toppe og Per Olaf Lundteigen i spissen, har laget sitt eget alternativ til den varslede helse- og sykehusplanen fra regjeringen. Foto: Øyvind Bosnes Engen

Senterpartiet lanserer egen sykehusmodell

Partiet vil ha akuttberedskap ved alle sykehus, og vil erstatte konkurranse med samarbeid.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Innen høsten er omme, ventes helseministerens varslede helse- og sykehusplan å ligge på bordet. Torsdag lanserte Senterpartiet sitt alternativ til regjeringens plan. Under overskriften «Folkets helsetjeneste», har partiet lansert en modell som de mener vil utvikle og styrke lokalsykehusene over hele landet.

– Begrepet «pasientens helsetjeneste» er veldig individrettet. Helsetjenesten er en sentral pilar i hele velferdssamfunnet, med betydning for både friske og syke, og konsekvenser for samfunnsutvikling, bosetting, næringsliv og så videre. Det betyr ikke at det er noe motsetningsforhold mellom «folkets helsetjeneste» og «pasientens helsetjeneste» – det viktigste er selvsagt at pasienten skal ha riktig og god behandling, men vi har et litt bredere perspektiv, sier stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp).

LES OGSÅ: – Ingen dokumentasjon for Høies lokalsykehusmodell

– Konkurranse og mistillit
Partiet foreslår at sykehusene organiseres i en nettverksmodell, der det foregår en funksjonsfordeling mellom store og små sykehus i samme geografiske område. Alle sykehus, uansett størrelse, skal imidlertid ha kompetanse innen akuttmedisin, akuttkirurgi, anestesi, røntgen, laboratorietjenester og fødetilbud.

Jeg har ikke sett at noen av de tre modellene til departementet har fått noen støtte fra andre partier Kjersti Toppe (Sp), stortingsrepresentant

– I dag er sektoren gjennomsyret av konkurranse og mistillit, særlig mellom store og små sykehus. Vi vil ha samarbeid i stedet for konkurranse. Og så kan vi funksjonsfordele ned til et visst nivå, men vi kan ikke funksjonsfordele bort basisfunksjonene, sier Toppe.

Partiets modell innebærer dessuten at sykehusene skal ha et «felles fagmiljø» innenfor sine geografiske områder – det vil si at ansatte skal ha både rett og plikt til å hospitere og delta i rotasjonsordninger ved andre sykehus i samme område. Modellen innebærer dessuten at alle sykehus skal ha en stedlig leder, som er ansvarlig for faglig innhold, økonomi og personalsaker.

LES OGSÅ: – Ingen foreslår å produsere biler og tv-apparater i småkommuner

Vil skape flertall mot regjeringen
Ifølge partiet vil den foreslåtte modellen være egnet til å redusere helsekøer ved å utnytte ledig kapasitet ved offentlige sykehus: «Nettverksmodellen vil derfor fungere optimalt når privatiseringsreformen Fritt behandlingsvalg blir avviklet. Ellers vil private sykehus drive planlagte behandlinger vekk fra offentlige sykehus og dit hvor det er størst mulighet for å tjene penger», heter det i dokumentet.

– Hvor realistisk er det at dere får støtte fra andre partier for denne modellen?

– Jeg har ikke sett at noen av de tre modellene til departementet har fått noen støtte fra andre partier, og i fagmiljøene har de nærmest blitt slaktet. Jeg kan ikke se at innspillet vårt skulle provosere noen, og jeg håper de andre partiene tar det seriøst, for vi er åpne for å skape et flertall mot regjeringen i denne saken, sier Toppe.

I Senterpartiets alternativ til regjeringens helse- og sykehusplan heter det også at folkevalgte skal inn i sykehusstyrene, at de regionale helseforetakene avskaffes og at man skal gå over fra innsatsstyrt finansiering til rammefinansiering. Partiet fremmet et lignende forslag for Stortinget i vår, men ble nedstemt.

Powered by Labrador CMS