ØKTE: Det var 50 prosent flere selvmordsforsøk etter fedmeoperasjonen, enn det var i perioden før operasjonen. Foto: Colourbox

Flere selvmordsforsøk etter fedmekirurgi

Ny studie viser at antallet tilfeller av selvmordsforsøk øker etter fedmeoperasjon. – Livet blir ikke nødvendigvis lettere etter vektreduserende kirurgi, sier professor Jøran Hjelmesæth.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Den kanadiske studien er publisert i JAMA Surgery.

8.815 pasienter deltok i studien. Forskerne sammenlignet antall tilfeller av selvmordsforsøk i en periode på tre år før fedmeoperasjonen, med tilfeller i en periode på tre år etter operasjonen.

Økning på 50 %
Det var 50 prosent flere selvmordsforsøk etter fedmeoperasjonen, enn det var i perioden før operasjonen.

111 av pasientene hadde til sammen 158 tilfeller av alvorlig selvskading etter fedmeoperasjonen.

Det var spesielt pasienter over 35 år, med lav inntekt og som bodde i rurale områder som hadde en økt risiko for selvmordsforsøk.

– Blir ikke alltid enklere
Professor Jøran Hjelmesæth ved Senter for sykelig overvekt, Sykehuset i Vestfold og ved Universitetet i Oslo, påpeker at livet ikke nødvendigvis blir enklere etter en vektreduserende operasjon.

Han understreker samtidig at det er snakk om et lavt antall selvmordsforsøk.

– Forekomsten av selvmordsforsøk var 2,3 promille per år før operasjonen, og 3,6 promille per år etterpå. Det er altså heldigvis noe som forekommer sjelden. Men vi skulle jo ønsket at det var motsatt tendens, at antall selvmordsforsøk gikk ned, sier Hjelmesæth.

Systematisk studie
Han mener studien er god og systematisk.

– De har fulgt opp de samme pasientene før og etter operasjonen, og det ser ut til at enkelte av dem får det verre etter operasjonen, sier han.

Han påpeker at mange har svært store forventninger til at alt skal bli bedre etter vektreduserende kirurgi.

– Men dette er ikke psykoterapi, og det løser ikke alle problemer. Noen kan også føle at det stilles høyere forventninger til dem når de blir tynnere, og har vanskeligheter med å venne seg til sin nye kropp, sier han.

Angst og depresjon
Studien viser at det særlig er de som tidligere har slitt med angst og depresjon som har økt risiko for selvmordsforsøk også etter operasjonen. 93 prosent av tilfellene forekom hos pasienter som tidligere hadde hatt en psykisk lidelse.

–Vi gjorde nylig en studie som viste at av en gruppe på 2.000 kvinner som har vært behandlet her, hadde halvparten hatt angst eller depresjon- denne gruppen er altså sterkt overrepresentert, sier Hjelmesæth.

Vanskelig å finne
Dermed blir det vanskelig å sortere ut hvem som er selvmordstruet.

– Vi kan ikke vite hvem i denne gruppen som er særlig selvmordstruet. Vi følger opp pasientene nøye i to år etter operasjonen, både med lege og tverrfaglig team. Men vi har ingen spesiell screening av psykolog i etterkant av operasjonen. På forhånd blir imidlertid pasientene grundig utredet, og vi opererer ikke de som er ustabile, sier han.

Får det bedre
Han understreker at mange av pasientene får et bedre liv etter en vektreduserende operasjon.

– Vi har gjort flere studier som viser at mange blir bedre av sin angst og depresjon i etterkant av operasjonen, sier han.

Powered by Labrador CMS