KOMMENTATOR: Den kanadiske forskeren Hertzel C. Gerstein kommenterte EMPA-REG-resultatene etter at de ble presentert i Stockholm torsdag. Foto: Øyvind Bosnes Engen

– I flere store studier går effekten på infarkt, slag og død i ulik retning

Kanskje bør sikkerhetsstudiene av diabeteslegemidler se på hjerte- og karhendelser isolert, argumenterer kanadisk forsker.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Resultatene fra den såkalte EMPA-REG OUTCOME-studien, som ble presentert under diabeteskongressen EASD 2015, viser at legemiddelet empagliflozin reduserer risikoen for alvorlige kardiovaskulære hendelser når det gis i tillegg til standardbehandling for type 2-diabetes.

Ulik retning
I studien hadde man slått sammen tre utfall i kategorien «alvorlige kardiovaskulære hendelser»: Hjerte- og karrelaterte dødsfall, ikke-dødelig slag og ikke-dødelig hjerteinfarkt. Mens empagliflozin ga en signifikant reduksjon både av det kombinerte utfallet og av kardiovaskulære dødsfall isolert sett, hadde legemiddelet ingen signifikant effekt på ikke-dødelig infarkt eller ikke-dødelig slag i seg selv.

– Kanskje er ikke det kombinerte utfallet relevant. Faktisk er det nå flere store endepunktstudier som er blitt publisert, hvor hjerteinfarkt, slag og kardiovaskulær død ikke alle går i samme retning. Og det er ikke sikkert at det er tilfeldig. Det kan være at pasientene reagerer på forskjellig måte med tanke på de ulike utfallene, uttalte professor Hertzel C. Gerstein ved McMaster University i et innlegg etter at EMPA-REG-resultatene ble lagt frem.

– Må sees hver for seg
Han viser til at det er vanlig å kombinere slag, hjerteinfarkt og kardiovaskulær død i disse studiene, for å oppnå tilstrekkelig mange hendelser til å kunne trekke konklusjoner om effekten legemidlene har på kardiovaskulære utfall.

– Mange har argumentert med at når komponentene i det kombinerte utfallet ikke går i samme retning, og når det ser ut til å være heterogenitet blant komponentene, da er man nødt til å se hver komponent for seg, uttalte Gerstein.

Powered by Labrador CMS