Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
FORTSATT VIKTIG: Avdelingsdirektør for vaksine, Britt Wolden, forteller at det fortsatt er en viktig sak for Folkehelseinstituttet å innføre hepatitt B i barnevaksinasjonsprogrammet. Foto: Øyvind Bosnes Engen

Utsetter hepatitt B-vaksine til alle spedbarn

På grunn av høye kostnader, har myndighetene gitt opp ambisjonen om å innføre hepatitt B i barnevaksinasjonsprogrammet fra 2016.

Publisert: 2015-08-27 — 06.00
Denne artikkelen er over seks år gammel.

Både regjeringen og Folkehelseinstituttet (FHI) ønsket å tilby alle barn vaksine mot hepatitt B allerede fra første halvår 2016. Nå har myndighetene utsatt den eventuelle innføringen av hepatitt B-vaksinen i det nasjonale barnevaksinasjonsprogrammet. Dermed vil dette tidligst skje fra og med 2017.

– Dette er fortsatt en viktig sak for oss, og vi jobber entusiastisk for å få hepatitt B inn i barnevaksinasjonsprogrammet, sier Britt Wolden, avdelingsdirektør for vaksine ved Folkehelseinstituttet, til Dagens Medisin.

Fikk bare ett tilbud
I april ble det utlyst en anbudskonkurranse med sikte på å erstatte dagens femkomponentvaksine – mot difteri, polio, stivkrampe, kikhoste og haemophilus influenza B-sykdom – med en sekskomponentvaksine som i tillegg beskytter mot hepatitt B.

Helsemyndighetene hadde forventet å få inn to tilbud ettersom det finnes to produsenter – GlaxoSmithKline (GSK) og Sanofi Pasteur MSD (SPMSD) – som produserer tilsvarende vaksiner.

– Så viste det seg at vi bare fikk inn ett tilbud. Når vi ikke har noe å vurdere tilbudet opp mot, er dette en saklig grunn til å avlyse anbudskonkurransen. I tillegg står det i konkurransegrunnlaget at inngåelse av kontrakt krever en endelig godkjennelse fra Helse- og omsorgsdepartementet. Den godkjennelsen fikk vi ikke, sier Wolden.

Vi håper i det lengste at vi får en bedre konkurransesituasjon i løpet av året
Britt Wolden, avdelingsdirektør i FHI

«Vesentlig dyrere»
Konklusjonen fra departementet er basert på at det å innføre hepatitt B i barnevaksinasjonsprogrammet allerede fra nyttår ville bli «vesentlig dyrere enn tidligere antatt».

I utlysningen ble det anslått at kontrakten var verdt mellom 20 millioner og 30 millioner kroner årlig. Ettersom avtalen har en varighet på to år – med opsjon for ytterligere to år – hadde kontrakten en potensiell verdi på opp til 120 millioner kroner. Prisen i tilbudet fra GSK er konfidensiell, men Wolden bekrefter at den ligger høyere enn FHIs anslag.

Ny anbudskonkurranse
Helse- og omsorgsdepartementet har nå bedt FHI om å utlyse en ny anbudskonkurranse, der de ber om tilbud på både femvalent og seksvalent vaksine. Dette med sikte på eventuelt å innføre seksvalent vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet fra 1. januar 2017. Da utløper uansett kontrakten med GSK om å levere den femvalente vaksinen som brukes i dag.

– Hva er grunnen til at bare én produsent leverte tilbud?

– Det vi vet på generelt grunnlag, er at det har vært større etterspørsel enn tilbud når det gjelder disse vaksinene, og at det har vært produksjonsproblemer, sier Wolden.

– Er det grunn til å tro at situasjonen vil være annerledes om et år?

– Det er veldig vanskelig å si, men vi håper i det lengste at vi får en bedre konkurransesituasjon i løpet av året.

Kost-nytte-vurdering
Folkehelseinstituttet har i tillegg fått i oppdrag å gjøre en kost-nytte-vurdering av å tilby alle barn hepatitt B-vaksinen.

– Kost-nytte-analysen vil gi oss en indikasjon på hvor mye det er rimelig å betale for at vi i tillegg skal ha en hepatitt B-komponent i vaksinen. Vi vil kontakte de riktige fagfolkene – både innenfor og utenfor Folkehelseinstituttet – så fort som mulig, for å få gjort en slik analyse, sier Wolden.

Åpen for dialog
På spørsmål om hvorfor SPMSD ikke leverte et tilbud i anbudskonkurransen, svarer daglig leder Per H. Aabakken følgende i en epost:

«Sanofi Pasteur MSD ønsker ikke å kommentere hvorfor vi ikke deltok i denne anbudskonkurransen. Vi er åpen for en videre dialog med myndighetene om innføring av denne kombinasjonsvaksinen på et senere tidspunkt».

Avdelingsleder Line Storesund Rondan i GSK har følgende kommentar til beslutningen om at en eventuell innføring av hepatitt B tidligst skjer i 2017:

«Vi synes det er beklagelig at introduksjon av hepatitt B-vaksinasjon til alle barn ikke introduseres i 2016. Norge er ett av få land i Europa som ikke har denne vaksinen i sitt barnevaksinasjonsprogram».

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Parvaneh 27.08.2015 19.38.58

  Hvorfor skal alle spedbarn få en vaksine som egentlig de er ikke utsatt for å få sykdommen før evt. de blir tenåringer, narkoman, seksuelt aktive med noen som har hepatitt B, bare de nyfødte som er født av mor som har sykdommen som trenger vaksinen. tenk på det, er dette nødvendig?! innfør det heller på ungdomskolen.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!