FORTSATT VIKTIG: Avdelingsdirektør for vaksine, Britt Wolden, forteller at det fortsatt er en viktig sak for Folkehelseinstituttet å innføre hepatitt B i barnevaksinasjonsprogrammet. Foto: Øyvind Bosnes Engen

Utsetter hepatitt B-vaksine til alle spedbarn

På grunn av høye kostnader, har myndighetene gitt opp ambisjonen om å innføre hepatitt B i barnevaksinasjonsprogrammet fra 2016.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Både regjeringen og Folkehelseinstituttet (FHI) ønsket å tilby alle barn vaksine mot hepatitt B allerede fra første halvår 2016. Nå har myndighetene utsatt den eventuelle innføringen av hepatitt B-vaksinen i det nasjonale barnevaksinasjonsprogrammet. Dermed vil dette tidligst skje fra og med 2017.

– Dette er fortsatt en viktig sak for oss, og vi jobber entusiastisk for å få hepatitt B inn i barnevaksinasjonsprogrammet, sier Britt Wolden, avdelingsdirektør for vaksine ved Folkehelseinstituttet, til Dagens Medisin.

Fikk bare ett tilbud
I april ble det utlyst en anbudskonkurranse med sikte på å erstatte dagens femkomponentvaksine – mot difteri, polio, stivkrampe, kikhoste og haemophilus influenza B-sykdom – med en sekskomponentvaksine som i tillegg beskytter mot hepatitt B.
Helsemyndighetene hadde forventet å få inn to tilbud ettersom det finnes to produsenter – GlaxoSmithKline (GSK) og Sanofi Pasteur MSD (SPMSD) – som produserer tilsvarende vaksiner.

– Så viste det seg at vi bare fikk inn ett tilbud. Når vi ikke har noe å vurdere tilbudet opp mot, er dette en saklig grunn til å avlyse anbudskonkurransen. I tillegg står det i konkurransegrunnlaget at inngåelse av kontrakt krever en endelig godkjennelse fra Helse- og omsorgsdepartementet. Den godkjennelsen fikk vi ikke, sier Wolden.

Vi håper i det lengste at vi får en bedre konkurransesituasjon i løpet av året Britt Wolden, avdelingsdirektør i FHI

«Vesentlig dyrere»
Konklusjonen fra departementet er basert på at det å innføre hepatitt B i barnevaksinasjonsprogrammet allerede fra nyttår ville bli «vesentlig dyrere enn tidligere antatt».

I utlysningen ble det anslått at kontrakten var verdt mellom 20 millioner og 30 millioner kroner årlig. Ettersom avtalen har en varighet på to år – med opsjon for ytterligere to år – hadde kontrakten en potensiell verdi på opp til 120 millioner kroner. Prisen i tilbudet fra GSK er konfidensiell, men Wolden bekrefter at den ligger høyere enn FHIs anslag.

Ny anbudskonkurranse
Helse- og omsorgsdepartementet har nå bedt FHI om å utlyse en ny anbudskonkurranse, der de ber om tilbud på både femvalent og seksvalent vaksine. Dette med sikte på eventuelt å innføre seksvalent vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet fra 1. januar 2017. Da utløper uansett kontrakten med GSK om å levere den femvalente vaksinen som brukes i dag.

– Hva er grunnen til at bare én produsent leverte tilbud?

– Det vi vet på generelt grunnlag, er at det har vært større etterspørsel enn tilbud når det gjelder disse vaksinene, og at det har vært produksjonsproblemer, sier Wolden.

– Er det grunn til å tro at situasjonen vil være annerledes om et år?

– Det er veldig vanskelig å si, men vi håper i det lengste at vi får en bedre konkurransesituasjon i løpet av året.

Kost-nytte-vurdering
Folkehelseinstituttet har i tillegg fått i oppdrag å gjøre en kost-nytte-vurdering av å tilby alle barn hepatitt B-vaksinen.

– Kost-nytte-analysen vil gi oss en indikasjon på hvor mye det er rimelig å betale for at vi i tillegg skal ha en hepatitt B-komponent i vaksinen. Vi vil kontakte de riktige fagfolkene – både innenfor og utenfor Folkehelseinstituttet – så fort som mulig, for å få gjort en slik analyse, sier Wolden.

Åpen for dialog
På spørsmål om hvorfor SPMSD ikke leverte et tilbud i anbudskonkurransen, svarer daglig leder Per H. Aabakken følgende i en epost:

«Sanofi Pasteur MSD ønsker ikke å kommentere hvorfor vi ikke deltok i denne anbudskonkurransen. Vi er åpen for en videre dialog med myndighetene om innføring av denne kombinasjonsvaksinen på et senere tidspunkt».

Avdelingsleder Line Storesund Rondan i GSK har følgende kommentar til beslutningen om at en eventuell innføring av hepatitt B tidligst skjer i 2017:

«Vi synes det er beklagelig at introduksjon av hepatitt B-vaksinasjon til alle barn ikke introduseres i 2016. Norge er ett av få land i Europa som ikke har denne vaksinen i sitt barnevaksinasjonsprogram».

Powered by Labrador CMS