Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto:

Kjemper om vaksinemillioner

Kontrakten om å levere hepatitt B-vaksine til det norske barnevaksinasjonsprogrammet er verdt opp mot 120 millioner.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Folkehelseinstituttet har utlyst anbudskonkurransen for å avgjøre hvem som skal levere vaksine mot hepatitt B, som skal innlemmes i det norske barnevaksinasjonsprogrammet.
Konkurrerer om kontrakten
To vaksineprodusenter – Glaxo Smith Kline (GSK) og Sanofi Pasteur MSD (SPMSD), er aktuelle for å delta i kampen om å få kontrakten med norske myndigheter.
Kontrakten anslås til å ha en verdi på mellom  20 millioner  og 30 millioner kroner per år.
Anbudet har en varighet på potensielt fire år -  to år samt opsjon på 1 pluss 1år.
Den totale verdien på kontrakten er estimert til mellom 80 millioner og 120 millioner kroner.
Råvaremangel
GSK har imidlertid ikke avgjort om de vil levere inn anbud.

- Årsaken er at det er global mangel på råvarer til denne vaksinen, sier Anita Tunold, som er GSKs direktør for Samfunnskontakt, helseøkonomi & spesialistprodukter.
Sanofi Pasteur MSD vil ikke bekrefte at de leverer inn anbud.
- Men mangel på råvarer skal ikke være en grunn til at vi eventuelt ikke leverer inn et anbud, sier Per Aabakken, daglig leder i Sanofi Pasteur MSD i Norge.
Helse- og omsorgsdepartementet har så langt ikke tatt endelig stilling til hvorvidt vaksinen skal inn i programmet, men har altså gitt grønt lys for å starte jobben med å innføre vaksinen i programmet.
Begge selskapene tilbyr såkalte seksvalente kombinasjonsvaksiner som, i tillegg til hepatitt B, vaksinerer mot difteri, stivkrampe, kikhoste, polio og haemophilus influenza B-sykdom.
Fra neste år
Vaksinen antas å bli implementert i det nasjonale vaksinasjonsprogrammet i løpet av 2. kvartal 2016, og det forutsettes endelig godkjenning av Helse og – omsorgsdepartementet/ Stortinget, heter det i utlysningen fra FHI.
Nylig uttalte Legeforeningen at de mener at også eldre barn bør få tilbud om vaksinen

Powered by Labrador CMS