UTVIDER TILBUDET: Tidligere har bare barn av smitteførende mødre og foreldre fra land med høy forekomst av hepatitt B fått tilbud om vaksine. Nå tar regjeringen sikte på å utvide tilbudet. Foto: Colourbox

Vil tilby alle barn hepatitt B-vaksine

Regjeringen gir grønt lys for å starte arbeidet med å innføre hepatitt B i det generelle barnevaksinasjonsprogrammet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Etter å ha fått klarsignal for å starte forarbeidet for å innføre hepatitt B-vaksine i det generelle barnevaksinasjonsprogrammet, vil Folkehelseinstituttet om kort tid utlyse anbudskonkurranse for å avgjøre hvem som skal levere vaksinen til det offentlige helsevesenet. Innføringen av vaksinen kan bli aktuelt allerede fra og med neste år.

Spørsmålet om hvorvidt vaksinen skulle inn i programmet var opprinnelig én av sakene som skulle drøftes i en ny, nasjonal strategi mot hepatitter. Beslutningen om å gi grønt lys for å sette i gang en anbudsprosess kommer i kjølvannet av at Folkehelseinstituttet i et brev til Helse- og omsorgsdepartementet ba om at saken framskyndes.

Departementet har imidlertid ikke tatt endelig stilling til hvorvidt vaksinen skal inn i programmet.

Inngår i kombinasjonsvaksine
Blant begrunnelsene for at hepatitt B-vaksinen bør tilbys alle spedbarn, viser Folkehelseinstituttet til at dette kan forebygge smitte hos personer som ikke er en del av definerte risikogrupper, samt risikoen for at vaksinasjon av utvalgte barn i barnehageavdelinger kan føre til stigmatisering og brudd på personvernet.

Folkehelseinstituttet anbefalte allerede i 2008 å tilby vaksinen til alle barn, men saken ble den gangen ikke prioritert av regjeringen.

– Det som er nytt er at man nå kan gi det i en kombinasjonsvaksine. Det innebærer at barna ikke trenger å gå til flere konsultasjoner eller ta flere sprøyter, sier overlege Margrethe Greve-Isdahl ved Folkehelseinstituttet.

Anbudsrunde i løpet av våren
Hun viser til at det for øyeblikket finnes to konkurrerende seksvalente kombinasjonsvaksiner som, i tillegg til hepatitt B, vaksinerer mot difteri, stivkrampe, kikhoste, polio og haemophilus influenza B-sykdom. Disse produseres av henholdsvis GSK og Sanofi Pasteur MSD.

Hvis én av disse kombinasjonsvaksinene skal inn i barnevaksinasjonsprogrammet fra 2016, må anbudsrunden settes i gang i løpet av våren, og det må tas en rask beslutning. Folkehelseinstituttet har i den anledning satt ned en gruppe som tar sikte på å utlyse anbudskonkurranse om kort tid. Gruppen skal utarbeide kriterier for å velge vaksinekandidat, og på denne bakgrunnnen vurdere tilbudene som kommer inn.

Hvis én av de seksvalente kombinasjonsvaksinene innføres i programmet, vil den erstatte den femvalente vaksinen som benyttes i dag, og som vaksinerer mot difteri, stivkrampe, kikhoste, polio og haemophilus influenza B-sykdom.

–Vil redusere forekomsten
I dag er det kun barn av smitteførende mødre, eller med foreldre fra land med høy forekomst av viruset som får tilbud om hepatitt B-vaksine.

– Hepatitt B er en alvorlig sykdom, der spesielt de minste barna risikerer å bli kronisk syke. Kroniske bærere er de viktigste smittekildene for hepatitt B. Med en vaksine som også omfatter dem som ikke inngår i risikogrupper, vil det på lengre sikt redusere forekomsten. Barn responderer dessuten bedre på vaksinen enn voksne, sier Greve-Isdahl.

Dersom vaksinen innføres i barnevaksinasjonsprogrammet, vil alle nyfødte barn tilbys tre doser. Dette innebærer anslagsvis 180.000 doser årlig.

– Ikke vesentlig dyrere
Ifølge Folkehelseinstituttet er det ikke grunn til å tro at det vil bli vesentlig dyrere å gi alle barn hepatitt B-vaksinen, enn om man skulle fortsette å vaksinere bare dem som tilhører definerte risikogrupper.

«Når det nå finnes to konkurrerende seksvalente vaksiner med markedsføringstillatelse i Norge, vil man gjennom en anbudsprosess anta at vaksineprisen vil bli betydelig lavere enn dagens oppgitte innkjøpspris og tilsvarende prisen man i dag har for den femvalente vaksinen som brukes i programmet», heter det i Folkehelseinstituttets brev til departementet.

Den femvalente kombinasjonsvaksinen som brukes i dag, har en maksimal innkjøpspris på 216 kroner per dose.

Powered by Labrador CMS