Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
KOMPLIKASJONER: – Vi så ingen effekt av kirurgi på funksjon. Kirurgi var forbundet med risiko for komplikasjoner som er sjeldne, men som kan være veldig alvorlige, sier Jonas Block Thorlund, forfatter av en ny studie på kneoperasjoner. Foto: Colourbox/dm.dk

– Ingen effekt ved knekirurgi hos middelaldrende

– Vi så ingen effekt av kirurgi på funksjon, sier Jonas Block Thorlund, førsteforfatter av en studie på artroskopisk knekirurgi hos middelaldrende pasienter

Publisert: 2015-06-24 — 13.01 (Oppdatert: 2015-06-24 — 13.15)
Denne artikkelen er over syv år gammel.
Når man nå har nådd dette punktet, forventer vi at man endrer denne etablerte praksisen
Allan Carr, ortopediprofessor, Oxford university

En ny studie gir støtte til oppfatningen om at artroskopisk knekirurgi ved artrose hos middelaldrende pasienter, er ikke forsvarlig.

Det mener danske og svenske forskere, som i BMJ har publisert en metaanalyse som har sett på nytten og risikoen ved atroskopisk kirurgi hos middelaldrende.

Ikke klinisk signifikant
Om artroskopisk knekirurgi ved osteoartritt, også kalt slitasjegikt, er forsvarlig eller ikke, har vært gjenstand for mye debatt.

I studien framholder forfatterne at det finnes en liten positiv effekt på smerte etter kneoperasjon, men at den effekten er så liten at den ikke anses for å være klinisk signifikant.

Studiens førsteforfatter sier til Dagens Medisin at de ikke så noen effekt på funksjon:

–  Vi finner kun en marginal kortvarig effekt av kneartroskopi samenlignet med kontrollintervensjoner – placebokirurgi og trening – for middelaldrende og eldre pasienter med knesmerter; Der var ingen effekt etter ett år, forteller Jonas Bloch Thorlund, ved Institut for Idræt og Biomekanik ved Det sundhedsvidenskabelige fakultet ved Syddansk universitet.

– Pasienter som inngår i disse studiene er pasienter på rundt førti år og eldre med eller uten artrose fastslått ved røntgen – og med degenrative forandringer i kneet – typisk meniskskader og, eller, bruskskader, sier han til Dagens Medisin.

Riskio for komplikasjoner
 – Vi så ingen effekt av kirurgi på funksjon. Kirurgi var forbundet med risiko for komplikasjoner som er sjeldne, men som kan være veldig alvorlige.  Vi kan imidlertid ikke avvise at det er grupper av pasienter som har nytte av kirurgien, men det er ingen evidens for hvem disse måtte være, sier Block Thorlund.

«Ineffektiv og poteniselt skadelig»
Andy Carr, som er professor i ortopedisk kirurgi ved Oxford university, skriver i en følgekommentar til studien at vekten av bevis for at artroskopisk knekirurgi for smerte ikke virker nå er tyngre enn bekymringene for at kvaliteten på slike studier er for dårlig, eller at forskerne påvirkes av ulike interesser.  

–  Når man nå har nådd dette punktet, forventer vi at man endrer denne etablerte praksisen, skriver han.

–    Behandlingen er ineffektiv, brukes for mye og er potensielt skadelig, fastslår han i sin leder i BMJ.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Ingunn 10.05.2016 18.49.46

  Den operasjonen fikk iallfall meg på beina igjen for 10 år siden. Nå er jeg 52 og flyr i fjellet så ofte jeg kan. Litt vondt av og til, men stor og varig forandring som fortsatt vedvarer og gjør det mulig for meg å være fysisk aktiv :-))

 • Stud.med. 25.06.2015 14.17.51

  Artrose er korrekt betegnelse på slitasjegikt, i Norge. "Osteoarthritis" er amerikansk terminologi.

 • Beate 25.06.2015 14.02.50

  Etter patellaoperasjon i Spania , fikk jeg store problemer og smerter natt og dag. Etter nesten 2 år på krykker fikk jeg etterhvert to kikkehullop. Var 58 år siste op. Mitt kne er som nytt , smertefritt og i tillegg har jeg klart meg uten fysioterapi . Takk til alle oppegående ortopeder som har bidratt til dette. :) jeg er nå 63 år og svært fornøyd!

 • Marita 24.06.2015 17.59.08

  Jeg tok slik operasjon og har fått ett nytt liv med minimum av smerter og bedre funksjon i kneet.....trener og er aktiv noe som var umulig før...haltingen er borte så noen har veldig god effekt av det

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!