Helsepolitikk – og handlekraft

To Ap-politikere etterlyser handlekraft som vil forene sentrale og erklærte målsettinger innen helse, utdanning og forskning.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Ole C. Kvammen, MSc, kiropraktor hos Fokus Helse & Trening, Sandefjord
HELSE, FORSKNING OG utdanning har vært fanesaker for den borgerlige samarbeidsregjeringen. Dette var også noen av temaene som ble drøftet nylig på Høyres landsmøte. Videre har statsministeren understreket intensjonen om å vise en betydelig større handlekraft på disse områdene enn den foregående regjeringen.
Nettopp derfor knyttes det store forventninger til interpellasjonene til både helse- og omsorgsminister Bent Høie og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, som begge skal besvares i Stortinget i morgen, tirsdag 5. mai.

SPESIALKOMPETANSE. Ruth Grung (Ap) viser til at «Flertallet i helse- og omsorgskomiteen fremhevet i statsbudsjettet for 2015 behovet for mer spesialkompetanse på muskel- og skjelettlidelser».
Grung spør Høie slik: «Hvordan vil statsråden sikre økt kompetanse og samhandling mellom helsepersonellgrupper innen muskel- og skjelettområdet?»
NASJONAL UTDANNING? Marianne Aasen (Ap) følger opp i sin interpellasjon til Røe Isaksen:
«Kiropraktorer har hatt offentlig autorisasjon i Norge siden 1989, men til tross for flere vedtak og anmodninger fra Stortinget de siste ti år er det fortsatt ikke etablert en nasjonal kiropraktorutdanning. Det ligger et ferdig utredet forslag til ny kiropraktorutdanning ved Det medisinske fakultet på Universitetet i Oslo. Kiropraktorene er en viktig ressurs i primærhelsetjenesten, som avlaster fastlegene på muskel- og skjelettområdet. Den type plager utgjør trolig landets største og dyreste folkehelseproblem. En utdanning som dette vil løfte hele dette tverrfaglige medisinske feltet. Vil statsråden sørge for fortgang i etableringen av en kiropraktorutdanning i Norge?»
HANDLEKRAFT. Sammen etterlyser interpellantene konkret handlekraft som vil forene sentrale og erklærte målsettinger innen helse, utdanning og forskning.
Regjeringspartiene bør tydeliggjøre sin prioritering av samfunnets og næringslivets største helseutfordring. Vi vet at nakke og ryggplager forårsaker flest sykefraværsdager – og at alle muskel- og skjelettlidelser samlet koster over 70 milliarder kroner per år. På den annen side vet vi fortsatt ikke hvorfor Norge fortsatt har en høyere andel mennesker med moderat og høy grad av muskel- og skjelettsmerter, sammenlignet med andre europeiske land.
FERDIG PLAN. Det er utvilsomt påkrevet å iverksette mange tiltak, i et langsiktig perspektiv og på flere nivåer på dette området. Dog utarbeidet Det medisinske fakultet i Oslo allerede for to år siden en plan for etableringen av et fem-årig mastergradsstudium; kiropraktorstudiet.
Etableringen er estimert til å koste knapt én promille av de årlige kostnadene muskel- og skjelettlidelser påfører samfunn og næringsliv. Dette må likevel anses som en lav kostnad for å forene noen av de uttalte politiske målene om konkret satsning på både helse, forskning og utdanning.
Ingen oppgitte interessekonflikter
Referanser:
http://www.formi.no/mst/nyheter_mer/et_muskel_og_skjelettregnskap/

https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Sporsmal/Interpellasjoner/?pid=2014-2015&qsqid=all&qnid=49#primaryfilter

https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Sporsmal/Interpellasjoner/?pid=2014-2015&qsqid=all&qnid=50#primaryfilter

Powered by Labrador CMS