Styremedlem Nina Bachke er bekymret over en økning i overtidsoverskridelser på Oslo universitetssykehus. Foto: Lasse Moe

Mer ulovlig overtid ved OUS

– Uvanlig økning på 800 flere lovbrudd enn i 2013, ifølge OUS-rapport.

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

I siste tertial (september til desember) i 2014 var det 12 424 overtidsbrudd på arbeidsmiljøloven ved Oslo universitetssykehus, ifølge siste rapport fra OUS-ledelsen.
Dette fremkom i en orienteringssak som ble tatt opp under styremøtet til OUS, på fredag i forrige uke. 
«Som forventet går antall brudd på årsregelen opp i tredje tertial, men økningen er i år uvanlig med over 800 flere brudd enn i 2013,» heter det i rapporten.
Bekymret
– Jeg ser med bekymring på at bruken av overtid øker og at tallet er på vei oppover, sa styremedlem Nina Bachke under styremøtet.
Ifølge styrets rapport var det 438 flere brudd på 4-ukersregelen. Imidlertid har det vært en nedgang i brudd på dagregelen, på 182 færre tilfeller.
4-ukersregelen i arbeidsmiljøloven innebærer at arbeidsgiver kan pålegge arbeidstaker å jobbe 25 timer overtid, over en fire ukers periode. Etter dagregelen må pålagt overtid ikke overstige 13 timer per dag, ifølge Arbeidstilsynet.

Ifølge HR-avdelingen på OUS er leger bare inkludert i dagstatistikken, på grunn av tariffavtaler som unntar legene fra arbeidstidsbestemmelsene. Øvrig helsepersonell som sykepleiere omfattes imidlertid av 4-ukersregelen i arbeidsmiljøloven.


Uenighet om ebolaberedskap
Under møtet var det noe uenighet om bakgrunnen for arbeidstidsbruddene.
– Rapporten nevner noen av årsakene som kan ha ført til økt arbeidsbelastning. Eksempelvis ebolaberedskapen og innføringen av DIPS (elektronisk pasientjournal), forklarte Bachke.
– Det er ikke nødvendigvis noen sammenheng mellom ebolaberedskapen og økningen i overtidsbruk, sa styremedlem og ansattvalgt, Merete Norheim Morken.
Morken mente, uavhengig av årsak, at det er viktig å få bukt med arbeidstidsbruddene.
Direktør ved OUS, Bjørn Erikstein, svarte under møtet at ledelsen jobber med problemet og sier at det er stort fokus på arbeidstidsbruddene ved OUS.
Last ned «Ledelsens gjennomgang», styresak 3/2015 for statistikk om arbeidstidsbruddene.

Powered by Labrador CMS