Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Store forskjeller i antibiotikabruk mellom europeiske land

EU-rapport etterlyser bedre data om forbruket av antimikrobielle legemidler.

Publisert: 2015-02-03 — 10.35 (Oppdatert: 2015-05-08 — 14.45)
Denne artikkelen er over seks år gammel.

I 2012 ble det gitt mer enn 11.300 tonn antimikrobielle legemidler til mennesker og husdyr i EUs og EFTAs medlemsstater, og det er store forskjeller i forbruket av slike medikamenter fra land til land.

Det fremkommer av en ny EU-rapport, utgitt som et ledd i arbeidet med å bekjempe resistens mot antibiotika og andre antimikrobielle medikamenter.

Rapporten bygger på statistikk for 26 av EUs og EFTAs medlemsstater fra 2012. For å gjøre medikamentbruken sammenlignbar mellom dyr og mennesker, er den regnet om til milligram antimikrobielle midler per kilogram biomasse.

Italia topper statistikken
Ifølge denne statistikken er det betydelig forskjell fra land til land: For mennesker varierer det relative forbruket av antimikrobielle medikamenter mellom 57 mg/kg og 176 mg/kg, mens det varierer mellom 3,8 mg/kg og 397 mg/kg for dyr.

Det er Frankrike (176 mg/kg), Italia (168 mg/kg) og Belgia (163 mg/kg) som har det høyeste forbruket på mennesker. For husdyr brukt i matproduksjon har Kypros (397 mg/kg), Italia (341 mg/kg) og Ungarn (246 mg/kg) høyest forbruk

Til sammenligning har Norge ifølge den samme statistikken et forbruk på 143 mg/kg for mennesker og 3,8 mg/kg for husdyr brukt i matproduksjon.

Mangler sykehusdata fra flere land
Ifølge rapporten er det imidlertid flere problemer ved dataene. For det første fører flere av landene ikke statistikk over forbruket av antimikrobielle medikamenter på sykehusene.

Dermed ventes flere land å ha kunstig lave anslag for denne legemiddelbruken. Videre etterlyser rapporten statistikk brutt på alder og kjønn for mennesker, og på dyreart og produksjonsmetode for husdyr.

Rapporten er utarbeidet av den europeiske legemiddelmyndigheten (EMA), den europeiske matsikkerhetsmyndigheten (EFSA) og det europeiske senteret for sykdomskontroll og -forebygging (ECDC), på oppdrag fra EU-kommisjonen.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!