Foto:

Pasienter med stabil fastlegerelasjon bruker mindre alternativ behandling

Pasienter som hadde hatt samme fastlege i mer enn to år, oppsøkte i mindre grad alternativ behandler, viser norsk studie.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Formålet med studien var å finne ut om kontinuitet i fastlegetjenesten hadde sammenheng med mindre bruk av alternativ medisin.

- Blant de som hadde hatt samme fastlege i mer enn to år, var det 12,5 prosent som hadde vært hos alternativ behandler. Mens hos de som hadde hatt fastlegen sin i mindre enn to år, var det 17,5 prosent som hadde oppsøkt alternativ behandler det siste året, forteller førsteforfatter og lege Anne Helen Hansen ved UNN.

Blir helst hos legen sin
- Når pasienten opplever å bli møtt med respekt, får tid til å legge fram problemene, føler de blir lyttet til og selv er aktive deltakere i vurderinger, blir de gjerne værende hos fastlegen sin, sier hun.

Dermed vil de heller ikke føle et stort behov for å oppsøke andre, mener Hansen.

- De fleste er tilfreds med å få nødvendig behandling på ett sted, dersom det er mulig, sier hun.

Flere kvinner søker alternativt
Nesten 10.000 personer som hadde vært hos fastlegen det siste året, deltok i studien. Den er basert på data fra den sjette Tromsøundersøkelsen, og er publisert i BMC Health Services Research.

Samlet sett var det 13,3 prosent som hadde vært hos alternativ behandler i løpet av det siste året. 

Snakker ikke med fastlegen om det
De som oftest oppsøkte alternativ behandler var kvinner, de som går ofte til fastlegen, de med dårlig helse, yngre personer og de med høyere inntekt.

- Men det er ikke så vanlig at pasienter snakker med fastlegen sin om dette, til tross for at behandling som gis hos lege og alternativ behandler kan påvirke hverandre. Det er viktig at fastlegen også bryr seg om pasientens bruk av andre helsetjenester, påpeker Hansen.

Viktig med langvarig forhold
Marit Hermansen, leder av Norsk forening for Allmennmedisin, synes studien er interessant.

- Studien bekrefter at kontinuitet gir en bedre helsetjeneste. Dersom jeg kjenner pasientene godt, er det lettere for meg å gi dem god behandling, sier hun.

Hun mener studien tyder på at det er viktig for pasienten å ha et langvarig forhold til legen sin.

- Og det har også de fleste pasienter, det er nokså liten grad av bytte av fastlege. De fleste opplever at det er godt å komme til en fastlege som kjenner dem, sier hun.

Powered by Labrador CMS