Gynekologer raser mot Helsedirektoratet

Norsk gynekologisk forening sier Hdirs håndtering av nye anbefalinger «kan være direkte farlig».

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Norsk gynekologisk forening (NGF) raser mot Helsedirektoratets (Hdir) håndtering av de nye anbefalingene for fastsetting av svangerskapslengde og termin, og mener Hdir har håndtert dette på en kritikkverdig og lite tillitsvekkende måte.
«Kan være direkte farlig»
NGF mener også at måten Hdir har håndtert saken på «kan være direkte farlig i forhold til håndtering av vanskelige kliniske problemstillinger.»
Nå ber de sine medlemmer om i stedet å bruke anbefalingene gitt i Veileder i fødselshjelp.
I oktober fastslo Hdir at hele landet skal bruke samme metode for utregning av svangerskapslengde og termin.
Bakgrunnen er at det i Norge brukes ulike metoder for å bestemme svangerskapets lengde, og at dette fører til systematiske forskjeller rundt om i landet.
Fødselsleger har imidlertid vært sterkt uenige i valget av metode, og nå kommer Norsk gynekologisk forening med sterk kritikk.
- Har overhodet ikke vært involvert
Mens Hdir hevder at avgjørelsen er grundig forankret, blant annet i en rapport fra Kunnskapssenteret, møter med fagmiljøene og innspill fra nasjonal og internasjonal ekspertise – mener NGF det motsatte, og sier de «overhodet ikke vært involvert i denne saken.»
Hdir: - Har hatt åpen kontakt
Torunn Janbu, avdelingsdirektør for sykehustjenester i Hdir, sier til Dagens Medisin at «Hdir har hatt en åpen kontakt med nasjonale og internasjonale eksperter» i prosessen.
Hun sier hun registrerer at NGF er uenig i Hdirs konklusjon.
– Det er urovekkende at NGF velger ikke å følge Helsedirektoratets vitenskapelig begrunnede anbefaling. Helsedirektoratet savner vitenskapelig dokumentasjon for de påstander som fremmes, sier Janbu.
NGF: - Ikke dialog
Men NGFs Pål Øian, som er hovedredaktør for veileder i fødselshjelp, tilbakeviser at Helsedirektoratet har hatt dialog med NGF:
– Trolig har de snakket med gynekologer som er medlem av foreningen, men som ikke representerer den, sier Øian til Dagens Medisin.
Han viser til at han og kolleger i møte med Hdir ikke fikk informasjon om hvem Hdir hadde snakket med under prosessen, verken når det gjelder nasjonale eller internasjonale fagfolk.
–  Dette til tross for at vi spurte eksplisitt etter dette, sier Øian.
Som svar på Øians påstander skriver Janbu i en epost til Dagens Medisin:
 – Som du ser av svaret vårt, fikk de navn.
Les uttalelsen fra Torunn Janbu og Helsedirektoratet i sin helhet her.

Les uttalelsen fra Pål Øian og Norsk Gynekologisk forening i sin helhet her.

Abortene var ikke ulovlige
Det var tidligere i år at helse- og omsorgsminister Bent Høie ba om en gransking av senaborter, på bakgrunn av mistanke om at abortene hadde skjedd i strid med loven.
Etter en massiv debatt om grensen for senabort, etter at det kom frem at noen kvinner fikk ta abort etter 22. svangerskapsuke, presiserte Helsedirektoratet at den absolutte grensen er på 21 uker og 6 dager.
Tidlig i november i år viste imidlertid granskingen at fostrene hadde så store misdannelser at det var lovlig å abortere dem – også etter den absolutte grensen for abort, ifølge NRK.

Powered by Labrador CMS