Nummer en: Bent Høie

Juryen er enig i at rett person troner øverst på maktkåringen. Det er ingen selvfølge; for to år siden ble departementsråd Bjørn-Inge Larsen vurdert som mektigere enn sin egen sjef da helseminister Jonas Gahr Støre var fersk i jobben.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Høie får 146 av 150 mulige poeng i maktkåringen. Både på variablene «formell posisjon» og «gjennomslagskraft i mediene» får Høie toppscore av de fem jurymedlemmene.

Dette er juryen

ANSGAR GABRIELSEN (59)Driver eget foretak med konsulentvirksomhet i Oslo. Gabrielsen var næringsminister i Bondevik-regjeringen fra 2001 til 2004, og helseminister i perioden 2004-2005. Innførte kravet om minst 40 prosent kvinnedeltakerne i bedriftsstyrer for store aksjeselskap. Han har også sittet åtte år på Stortinget for Høyre, og vært ordfører i Lindesnes.Interessekonflikter: IngenANNE KARI LANDE HASLE (68)Spesialrådgiver og tidligere departementsråd i Helse- og omsorgsdepartementet fra 1999 til 2013. Har også vært departementsråd i Barne- og familiedepartementet og NOVA-direktør. Har vært sentral i utarbeidelse og gjennomføringen av reformene i helsevesenet de siste tiårene. Ledet en rekke styrer, råd og utvalg, og er i dag nestleder i styret for samfunnsforskning. Utdannet sosionom.Interessekonflikter: Ingen. Opplyser at Nils Fredrik Wisløff, som er på listen, er hennes fetter.ANNE KJERSTI BEFRING (52)Har to års permisjon fra jobben som direktør for juridisk avdeling i Legeforeningen. Forsker på rettslige reguleringer av genetisk diagnostikk og behandling som en del av sin doktorgrad. Advokat med mange års erfaring fra helseforvaltningen, ledet arbeidet med helsepersonelloven. Har arbeidet under helseministrene Gudmund Hernes og Dagfinn Høybråten. Sitter i fagutvalget for Helserett og velferdsrett, JUS.Interessekonflikter: Ingen.TORD DALE (36)Kommunikasjonsrådgiver i PR-selskapet Burson-Marsteller. Dale var politisk rådgiver for tidligere helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i perioden 2010-2012. Han har også vært politisk rådgiver for statsrådene Anniken Huitfeldt og Lisbeth Berg-Hansen. Har arbeidet som samfunnskontakt i legemiddelselskapet GSK. Utdannet sykepleier.Interessekonflikter: Styremedlem i Kreftforeningen.MARKUS MOE (40)Ansvarlig redaktør i Dagens Medisin, som eies av det svenske mediekonsernet Bonnier. Har tidligere vært nyhetsleder, redaksjonssjef og journalist i Romerikes Blad, redaktør i Liberalt Forum og journalist i Østlands-Posten. Mellomfag i statsvitenskap og historie fra UiO.Interessekonflikter: Ingen.

For åttende gang kårer Dagens Medisin Helse-Norges 100 mektigste. I juryen sitter personer med solid erfaring fra noen av de tyngste posisjonene i helsetjenesten.
– Med fire år i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, også som leder, var Høie en veldig tydelig og klar opposisjonspolitiker – nesten så tydelig at jeg ble overrasket over at Erna Solberg valgte ham som helseminister. Som tidligere «djevelsk» opposisjonspolitiker risikerer han å bli forfulgt av det han tidligere har sagt, og det gjør han jo dels også, sier Ansgar Gabrielsen.
Også de andre jurymedlemmene peker på at Høie jevnlig «møter seg selv i døren», uten at det skader ham nevneverdig.
«En god kommunikatør»
– Når man har en helseminister som er så god på helsepolitikk, og som kan historien, så kan man leve med at han vært overtydelig og i starten møter seg selv i døren, sier Anne Kari Lande Hasle.
Én av Høies fremste styrker som statsråd er at han er en god kommunikatør, mener Tord Dale.
– Selv om han nå sier det samme som han kjeftet Anne-Grete Strøm-Erichsen huden full for, påpeker Dale, som selv var politisk rådgiver under Ap-statsråden.
– Man skal aldri undervurdere det som i kommunikasjonen heter det «etterlatte uttrykk». Han er bedre på å si det samme som Strøm-Erichsen, mener Gabrielsen.
Høie får 146 av 150 mulige poeng i maktkåringen. Både på variablene «formell posisjon» og «gjennomslagskraft i mediene» får Høie toppscore av de fem jurymedlemmene.
– Må iverksette valgløfter
Før Høie ble statsråd, lovte han blant annet at de regionale helseforetakene skulle legges ned, at sammenslåingen av Oslo universitetssykehus skulle granskes, og at det skulle bli færre byråkrater i Helse-Norge.
– I stedet har det blitt flere byråkrater, og RHF-ene kommer ikke til å bli nedlagt i denne perioden, påpeker Markus Moe, som stiller spørsmål om dette blir et problem for statsråden.
– Det er mange saker han ikke har fulgt opp, og jeg tenker det kan bli et problem etter hvert. Han er en dyktig politiker, men for å opprettholde troverdighet må han iverksette noen av målene. Han må få bedre oversikt over hvordan pasienttilbudet utvikles og hvordan «styringen» virker på helsetjenesten, sier Anne Kjersti Befring.
Lande Hasle og Gabrielsen er ikke overrasket over at Høie har latt granskningen av OUS og nedleggelsen av RHF-ene være i bero.
– Bruker kreftene riktig
– Det handler om å bruke kreftene riktig, og ikke starte med alt det tunge og sure, sier Lande Hasle.
– Som politiker må man vite hva folk er opptatt av. Folk vet ikke hva RHF er, men de er opptatt av om de som pasienter får den hjelper de trenger, påpeker Gabrielsen.
Bent Høie har sittet på Stortinget for Rogaland siden 2000, og han ledet Helse- og omsorgskomiteen i fire år. Bortsett fra diverse jobber ved Sola Strand Hotell tidlig på 1990-tallet, har Høie utelukkende jobbet med politikk.
Han startet sin politiske karriere som leder i Rogaland Unge Høyre i 1990. Senere har han hatt en rekke verv blant annet i Randaberg kommunestyre, Stavanger bystyre, Rogaland fylkesutvalg og som leder for Stavanger Høyre.
Les også:
Nummer 10: Bjørn Erikstein
Nummer 9: Stener Kvinnsland
Nummer 8: Jonas Gahr Støre
Nummer 7: Camilla Stoltenberg
Nummer 6: Jan Tore Sanner
Nummer 5: Siv Jensen
Nummer 4: Bjørn Guldvog
Nummer 3: Erna Solberg
Nummer 2: Bjørn-Inge Larsen
Nummer 1: Bent Høie
Mektigst i Helse-Norge: Helseministeren
Helse-Norges 100 mektigste: Her er den komplette listen
Kommentar: Helseminister Høie sliter med løftene til opposisjonspolitiker Høie

Diskutér helse-makt på Twitter:  #DMhelsemakt

Er du enig eller uenig i juryens vurderinger? Si din mening i kommentarfeltet.

Powered by Labrador CMS