PÅ BANEN: - Fastlegene må på banen, ikke beskytte seg, men være på tilbudssiden, sa Steinar Hunskår i hovedforelesningen på Primærmedisinsk uke. Foto: Vidar Sandnes

– Fastlegene må ut av de interne boblene sine

– Hvis fastlegene vil kjempe for ordningen sin, må de også argumentere langs de politiske linjene og ikke bare i sine interne bobler, mener professor og allmennmedisiner Steinar Hunskår.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

OSLO/Radisson Blu Hotel: – Jeg tror at det som kommer blir mer enn det som fastlegene opplevde i ny fastlegeforskrift. Dere må stålsette dere for det som nå kommer!
Slik startet Steinar Hunskår hovedforelesningen på Primærmedisinsk uke i Oslo mandag. Tittelen på foredraget hans var «Pasientens helsetjeneste – en trussel for fastlegen?».
Premissene
Hunskår er spesialist allmennmedisin, leder for Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin, Uni Research Helse og professor ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin ved Universitetet i Bergen.
– Fastlegene har liten grad har sett hvilke premisser den kommende diskusjonen om primærhelsetjenesten vil bygge på. Kanskje har fastlegene i for stor grad trodd at de selv har kunnet bestemme reglene for den diskusjonen. Hvis fastlegene vil kjempe for ordningen sin, må de også argumentere langs de politiske linjene og ikke bare i sine interne bobler. Ellers får vi sterk strid og lite fremdrift. Fastlegene har mange gode argumenter for hvordan de vil ha den nye primærhelsetjenesten, og de må ikke stille seg utenfor diskusjonen, sier Steinar Hunskår til Dagens Medisin.
– Har fastlegene vært redde for å miste taket på det som er sitt?
– De har nok hatt en selvforståelse av sin viktighet og rolle som kanskje ikke blir delt av alle. Jeg tror de beste løsningene er å utvikle fastlegeordningen, å bevare fastlegene. Der ligger hemmeligheten. Mange av våre tillitsvalgte har kanskje ikke kjempet for den type argument.
– Ønsker vi en fragmenteringslinje med stadig nye helseprofesjoner, som tar seg av sine pasienter, diabetikerne, kols-pasientene, de med depresjon. Eller ønsker vi å satse på én som skal ha koordineringsansvaret? Her må fastlegene på banen, ikke beskytte seg, men være på tilbudssiden, mener Hunskår.
De tre ulvene
I foredraget trakk Hunskår frem ord som økt tilgjengelighet, pasienten som partner, valgfrihet, profesjonsnøytralitet, oppgaveglidning, frivillighet, privatisering, liberal ideologi og internasjonale signaler.
– Disse nyordene er ikke tatt ut av lufta, men er en del av internasjonale strømminger, tunge trender i tiden. Når Bent Høie viser til disse ordene, mener han noe med det.
Hunskår viste til at Norge i flere internasjonale rapporter har skåret dårlig på primærhelsetjenesten. Samtidig viste han til at bare folkebibliotekene har mer fornøyde brukere enn fastlegene, i statens egen undersøkelse fra i fjor (DIFI 2013).
– Hva er hemmeligheten med fastlegenes popularitet? Ifølge WHO er det å sikre én inngangsport. I Norge har vi valgt å la det være fastlegene. Det er den samme tankegangen som at vi ønsker å skyve frem kompetansen i akuttmottakene.
WHO sier de tre ulvene i helsehagen som forhindrer en god primærhelsetjeneste er større vekst for sykehusene, fragmentering av tjenesten og ukontrollert kommersialisering.
– Mange av de vestlige landene har havnet i en grøft, og vi må opp av den, sa Hunskår.
Enkeltsaker og særomsorg
Han presenterte tall på veksten i sykehus langt har overgått veksten i primærhelsetjenesten de siste årene.
– Uansett politisk farge har det blitt verre.
Helsetjenestene er blitt mer fragmentert, mener den engasjerte professoren og allmennmedisineren.
– Helsetjenestene er bygd på enkeltsaker og særomsorger. Norge er absolutt med på notene, og det fremstår ofte som at legene kjemper for privilegiene og ikke at de jobber ideologisk for bedre tjenester. Fastlegene er på mange måter en pedagogisk utfordring. Vi har et svekket koordinatoransvar og rolle som alle pasienters rådgiver og behandler. Vi må innse at vi ikke kan gjøre alt selv. Vi må delta i team, koordinere. Vi må få flere yrkesgrupper inn i teamene for å hindre flere særomsorger i kommunene, fremholdt Hunskår.
Varslet endringer
Statssekretær Lisbeth Normann i Helse- og omsorgsdepartementet varslet endringer for allmennlegene.
– De tre stortingsmeldingene som kommer neste år vil sammen innebære endringer også for dere, sa Normann i sitt innlegg – og nevnte blant annet at både kommuner og fastleger må få et mer proaktivt til pasientene, som tettere oppfølging.
Hun understrekte også behovet for bedre organisering.
– Tjenester på kommunalt nivå er for mye organisert i siloer. Samarbeidet må bli bedre. Brukermedvirkning, tverrfaglighet, ledelse og kompetanse er stikkord. Dere fastleger er helt avgjørende for god kvalitet og utvikling. Men selv for fastleger kan det bli mange forventninger å innfri. Dere skal diagnostisere og behandle, men også lære pasientene å leve med sykdom, sa statssekretæren, som selv er sykepleier og tidligere forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund.

Powered by Labrador CMS