Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
Foto: Colourbox

Mindre hjerteflimmer ved moderat trening

Middelaldrende menn i svært god form har økt risiko for å få atrieflimmer, mens risikoen er redusert for jevngamle menn som trener mer moderat.

Publisert: 2014-08-31 — 16.10 (Oppdatert: 2015-05-09 — 08.48)

Flere mindre studier, deriblant norske studier gjort på deltakere i Birkebeinerrennet, har vist at middelaldrende menn som trener mye og er i veldig god form, er mer utsatt for å få atrieflimmer enn jevngamle menn flest.

Diskutert problemstilling
Det bekrefter også en ny norsk studie. Men studien finner også at middelaldrende menn som er i god, men ikke ekstremt god, fysisk form reduserer risikoen sin for å utvikle hjerteflimmer.

– Resultatene våre går rett i en mye diskutert problemstilling, om moderat trening også øker risikoen for atrieflimmer. Studier har vist inkonsistente resultater med hensyn til fysisk form og risiko for hjerteflimmer, sier overlege Irene Grundvold ved Hjertemedisinsk avdeling på Oslo universitetssykehus Ullevål til Dagens Medisin.

Hun er førsteforfatter av studien som blir presenteres som poster på den europeiske hjertekongressen i Barcelona i dag, søndag.

Fulgt opp etter 35 år
Studien inkluderer 2000 friske menn som ble testet med sykkeltest på 1970-tallet, og som er fulgt opp 35 år senere. Omtrent én av fire hadde lett forhøyet systolisk blodtrykk, men de var ellers friske i utgangspunktet.

Når materialet deles i fire ut fra mennenes fysiske form, fant forskerne at de 500 som var i god fysisk form hadde 26 prosent lavere risiko for atrieflimmer enn resten av gruppen.

– Da vi så på de ti prosentene som var i ekstremt god form, hadde disse imidlertid litt økt risiko, sammenlignet med menn i moderat fysisk form, spesielt hvis de samtidig hadde lett forhøyet blodtrykk, sier Grundvold.

Hun forklarer at ekstremt god form i denne studien viser til de ti prosentene med høyest arbeidskapasitet ved sykkeltesten, justert for alder.

– Dette var en generell frisk populasjon og ikke atleter, bemerker Grundvold.

I tråd med klinisk erfaring
Hun legger til at flere forskere snakker om en invers J-kurve, hvor dårlig fysisk form og veldig god fysisk form er risikofaktorer for atrieflimmer.

Det kan stemme med det kliniske bildet jeg ser hos pasienter med atrieflimmer. En del av disse har ikke kjente risikofaktorer, men har trent mer enn gjennomsnittet i lengere tid, forteller Irene Grundvold.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

OMRÅDEGJENNOMGANG AV LEGEMIDLER PÅ BLÅRESEPT

DM Arena The Way Out Of The Pandemic

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!