Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

ME-råd lå ute i ett år – sendes på ny høring

Helsedirektoratet strever fortsatt med den omstridte ME-veilederen. Nå sendes den på ny høringsrunde.

Publisert: 2014-07-11 — 09.04 (Oppdatert: 2015-05-09 — 08.49)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

I juni i fjor forelå Helsedirektoratets veileder for ME/CFS – etter flere års arbeid.

«Gå i sokkelesten, benytt tøfler»
Da reagerte fagfolk umiddelbart på innholdet i veilederen, der det under tittelen: «Eksempler ved pleie og omsorg for brukere med alvorlig grad av CFS/ ME som benyttes i Bærum kommune», ble presentert detaljerte råd for hvordan helsepersonell skal føre seg i møte med ME-pasienter.

Rådene lød blant annet:
•    «Alltid hviske »
•    «Gå i sokkelesten, benytt tøfler – ikke benytt plastovertrekk over skoene»
 
Tittelen ble så endret i den ferdige veilederen, der Helsedirektoratet i stedet benyttet formuleringen «Eksempler på tilpasninger som kan benyttes ved pleie og omsorg for brukere med alvorlig grad av CFS/ ME.»

Les mer: Nye ME-råd: Ber helsepersonell gå i sokkelesten og hviske

Men kritikken mot veilederen har fortsatt: I en kronikk på NRK Ytring 26.juni i år skrev tidligere ME-pasient Live Landmark blant annet at veilederen gir råd helt uten vitenskapelig dokumentasjon.  Landmark er også instruktør i den såkalte Lightning process –metoden.

– Kritikk på Twitter
Det er på bakgrunn av denne kronikken og kommentarene under den at Helsedirektoratet nå begir seg ut på en ny runde med den omstridte veilederen:

– Etter en kronikk på NRK Ytring i juni, var det diskusjon i kommentarfeltet og på Twitter der blant andre enkelte fagfolk kritiserte de omtalte eksemplene. Helsedirektoratet har derfor valgt å sende veilederen på en innspillsrunde til alle som ga høringssvar i 2012.  Frist for å gi innspill er satt til 1. oktober 2014, skriver Helsedirektoratet.

Helsedirektoratet har ikke tatt stilling til om det skal gjøres endringer i veilederen.
 
- Veilederen har vært i bruk i omtrent ett år. Nå ber vi dem som bruker veilederen om å gi tilbakemeldinger på hvordan den fungerer. Vi kommer til å ta stilling til om vi skal gjøre endringer når vi har sett innspillene som kommer, sier avdelingsdirektør Anne-Stina Nordmo.


 


Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!