Forstår egentlig Helsedirektoratet at de anbefaler sukkersyke å spise sukker?

Når pasienter med diabetes anbefales å spise 50-60 prosent av energien som karbohydrater, burde det være innlysende at de får høyt blodsukker.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Erik Hexeberg, lege dr.med. og spesialist i indremedisin. Leder av «Kostreform for bedre helse»
DET ER GLEDELIG at Helsedirektoratet har lest min kronikk i Dagens Medisin (8/2014) og kommer med kommentarer i Dagens Medisin (10/2014). Jeg blir imidlertid forundret, og jeg lurer på om Helsedirektoratet har forstått mine synspunkter.
Helsedirektoratet beklager at de nasjonale kostrådene ikke er bedre implementert. Etter min mening er rådene for godt implementert.
FEIL. Problemet er at rådene er feil. Når pasienter med sukkersyke anbefales å spise 50-60 prosent av energien som karbohydrater (=sukker), burde det være innlysende at de får høyt blodsukker.
I sin kommentar skiller ikke Helsedirektoratet mellom et kosthold til diabetikere og til friske uten diabetes. Det gjør de heller ikke i sine anbefalinger. Dette blir feil. Diabetes kan anses som en intoleranse for sukker, og pasienter med type 2-diabetes får et mye høyere blodsukker på et kosthold med 55 prosent karbohydrater enn friske personer gjør (1).
BLODSUKKERSTIGNING. Helsedirektoratet fremholder betydningen av å spise mer fiber og komplekse karbohydrater, i all hovedsak stivelse.
Disse komplekse karbohydratene blir brutt ned til glukose og gir blodsukkerstigning hos alle, men særlig hos diabetikere. Mengden fiber spiller liten rolle så lenge 50-60 prosent av energien skal komme fra karbohydrater. Dersom det daglige energiinntaket er på 2000 kcal, betyr det at 1000-1200 kcal kommer fra karbohydrater. Dette tilsvarer 250-300 gram glukose.
UNØDVENDIG. Det hjelper lite at Helsedirektoratet har som intensjon «å forhindre svingninger i blodsukker og å forebygge utviklingen av senskader», når virkemiddelet gir motsatt effekt.
Jeg vil fortsatt påstå at Helsedirektoratets råd påfører diabetikere unødige komplikasjoner.
Referanser:
1) Gannon & Nuttall. Diabetes 2004
Oppgitte interessekonflikter:
Erik Hexeberg driver sammen med sin ektefelle Dr. Hexebergs klinikk i Sandvika. De er medeiere i Lavkarboklubben.no og driver sammen med to partnere Livsstilskurs AS, som holder livsstilskurs i Spania.
Kronikk og debatt, Dagens Medisin 12/2014

Powered by Labrador CMS