Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
UNDERSØKES: Ingen gravide skal gå mer enn 12-14 dager over termin, ifølge fødselsveilederen fra Norsk gynekologisk forening. Foto: Colourbox

– Vent med igangsetting

Ifølge en ny fødselsveileder skal alle overtidig gravide undersøkes etter én uke, men igangsettes bare hvis noe er unormalt frem til to uker.

Publisert: 2014-05-08 — 08.19 (Oppdatert: 2015-05-09 — 08.55)

En ny fødselsveileder er nå tilgjengelig på nettsiden til Norsk gynekologisk forening. Det er første gang på seks år at veilederen er oppdatert. Over 200 forfattere har bidratt til 49 kapitler, og ifølge hovedredaktøren er det gjort store revisjoner.

– Fødselsveilederen er veldig viktig for alle som har med svangerskap og fødselsomsorg å gjøre. Den er av avgjørende betydning for praksisen og kvalitet på fødselshjelpen i Norge, sier hovedredaktør Pål Øian, som er professor og overlege på kvinneklinikken ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Settes i gang hvis noe er unormalt
Fagfolkene har kommet med nye retningslinjer for overtidig svangerskap, som skiller seg noe fra Helsedirektoratets anbefalinger fra 2012.

– Vi foreslår at alle gravide som går 7-9 dager over termin bør henvises og tilbys rutineundersøkelse ved fødeavdelingen. Ved spesielle funn, for eksempel lite fostervann eller hvis barnet er lite, skal fødselen settes i gang. Hvis ikke skal kvinnen følges opp hver andre til tredje dag med CTG-registrering og ultralyd frem til hun settes i gang 12-14 dager over termin, sier Øian.

Det har vært stor uenighet om håndteringen av overtidige svangerskap, og noen har ønsket igangsetting for alle gravide 7-9 dager over termin.

– Vi sier at alle skal undersøkes da, og settes i gang hvis noe er unormalt, presiserer Øian.

– Ikke ufarlig med igangsetting
– Hvorfor skal fødselslegene ha is i magen på dette punktet?

– Det å sette i gang fødsler har sin pris, og det kan oppstå komplikasjoner. Det er ikke ufarlig å sette i gang fødsler, og vi vil ikke ta unødige sjanser. Hvis vi skulle satt i gang alle fødsler etter 7-9 dager ville det medført mange tusen ekstra igangsettinger. Litteraturen og resultater fra Norge viser at det er forsvarlig å vente, men ingen skal gå lenger enn 12-14 dager, sier Øian.

Tidligere skulle man ifølge retningslinjene sette i gang overtidige kvinner over 35 år, men dette er nå forskjøvet til 38 år.

Nye kapitler
– Vi har også fjernet punktet om å sette i gang alle kvinner ved 41 uker med høy BMI (>30), det var ikke godt nok kunnskapsgrunnlag for å gjøre dette, sier Øian.

Veilederen, som ble publisert i mars, inneholder også to splitter nye kapitler om hjertesyke  og overvektige gravide – grupper som krever ekstra oppfølging i svangerskapet. Norsk gynekologisk forening jobber med å få veilederen tilgjengelig som app.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

DM ARENA DIGITAL: Post ESMO

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!