Overvurderer evnen til å få barn i høy alder

En av tre kvinner over 40 år hadde intensjoner om å få barn senere i livet, viser studie.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

ALDER: Alder er en risikofaktor for komplikasjoner med å få barn på linje med røyking og fedme, viser ny studie. Foto: Colourbox

Flere kvinner og menn velger å få barn senere i livet enn før – og gjerne i en alder hvor fruktbarheten reduseres. Forsker Anne Britt Vika Nilsen sier mange overvurderer evnen til å få barn i høy alder.

‒ Våre tall viser at mange overvurderer kvinnens fruktbarhet. Man gambler med kvinnens biologi. Det legger press på å være fertil i en alder hvor man ikke er det i samme grad som tidligere, sier Anne Britt Vika Nilsen, jordmor og høgskolelektor ved Høgskolen i Bergen, til Kilden.no.

Mangel på partner
Nilsen disputerte nylig sin avhandling om eldre førstegangsfødende. I doktorgraden har hun sett på årsaker til at kvinner og menn venter med barn, og hvilke konsekvenser det kan få.

De viktigste årsakene til at 36 og 40-åringer var barnløse var mangel på en passende partner, at man ikke følte seg moden nok og at de ville prioritere annet før man fikk barn. I tillegg var det en gruppe som ikke ønsket å få barn.

Risikofaktor på linje med røyking
En av tre kvinner og halvparten av mennene som hadde passert 36 og 40 år, hadde intensjoner om å få barn senere.

Studien viser samtidig at det allerede fra 30-34-årsalderen er økt risiko for tidlig fødsel og dødfødsel. 

For kvinner over 35 år stiger risikoen ytterligere, og den aldersrelaterte risikoen kan da sammenlignes med risikofaktorene overvekt, fedme og røyking.

Advarer mot å utsette
Nilsen er opptatt av at kvinner og menn skal være klar over at det ikke alltid er like fort gjort å føde barn sent i livet.

- Vi mener først og fremst at man ikke bør utsette å få barn hvis man ikke må. Statistikken viser at hele den reproduktive perioden er blitt forskjøvet. Det er også viktig at forholdene i samfunnet gjør det lett å få barn, og at ikke økonomiske grunner gjør at folk venter med å få barn, sier Nilsen til Kilden.no.         

Powered by Labrador CMS