Foto: Rune Thorstein

Immunterapi overtar ikke for cellegift

DM ARENA: Steinar Aamdal ved OUS Radiumhospitalet tror ikke at immunterapi vil overta for strålebehandling og cellegift.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

RADIUMHOSPITALET: På 1990-tallet ble Steinar Aamdal bedt om å droppe forskningen på immunterapi.
- Heldigvis blir det ikke alltid slik mange tror. Vi er inne i en renessanseperiode for immunterapi nå, sier Aamdal på DM Arena Kreftkonferansen onsdag.
Kan kombineres
Likevel tror han ikke at immunterapi helt vil ta over for cellegift- og strålebehandling.
- Stråleterapi og cellegift er ikke helt ute. Noen tror at vi ikke kan kombinere immunterapi med cellegift og strålebehandling. Men en slik kombinasjon kan være nyttig, sier Aamdal og legger til at vi ikke ennå vet nok om i hvilken rekkefølge og hvordan dette skal gis i kombinasjon.
Flere målrettede medisiner samtidig
Det forskes mye på å kombinere flere typer immunterapi – målrettede legemidler. Aamdal viser blant annet til kombinasjonen av ipilimumab og nivolumab på pasienter med føflekkreft. En kombinasjon som har vist større effekt enn ipilimumab alene.
Foreløpig er nivolumab ikke tilgjengelig, kanskje om et par år, anslår Aamdal.
- Det er vist ett års overlevelse på opptil 82 prosent. Det er dramatiske tall, og ikke noe vi ville ha trodd for to til tre år siden. Men det er toksisk, så behandlingen har sin pris.
Aamdal forteller at det også foregår mange studier som prøver ut ipilimumab på en rekke andre kreftformer enn føflekkreft. Han har store forventninger generelt til immunterapi.
- Det er ikke slutt med det vi ser nå. Dette vil det bli jobbet med i mange år fremover, sier Aamdal, som er leder for Fagområde klinisk kreftforskning ved OUS Radiumhospitalet.

Powered by Labrador CMS