20 nye legemidler vil koste 700 millioner

DM ARENA: Dersom nye legemidler tas rett i bruk uten vurdering, vil legemiddelbudsjettet raskt doble seg, advarer SLV.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

NYTT SYSTEM: Kristin Svanqvist i Statens Legemiddelverk ber legene være tålmodige. Foto: Rune Thorstein

20 nye legemidler er for øyeblikket til vurdering hos Statens legemiddelverk. 17 av disse er kreftlegemidler.

- Dersom disse 20 legemidlene tas rett i bruk, vil det koste oss minimum 700 millioner kroner, sier seksjonssjef Kristin Svanqvist ved avdeling for legemiddeløkonomi i Statens Legemiddelverk.

- Skal vi ta disse legemidlene rett i bruk uten vurdering, vil det totale legemiddelbudsjettet ganske raskt doble seg, sier Svanqvist, som viser til at det totale legemiddelbudsjettet for sykehusene ligger på én milliard i dag.

- Ikke morsomt å få i fleisen
Hun understreker at prislappen på 700 millioner kroner bare gjelder for de 20 første legemidlene. I løpet av året forventer SLV at ytterligere 20 legemidler er til vurdering.

- Mange nye og svært kostbare medikamenter er en stor utfordring for myndighetene.

Onkolog Andreas Stensvold har kritisert systemet for metodevurdering av nye legemidler for å gå for langsomt. Under DM Arenas kreftkonferanse viste Svanqbist til et VG-oppslag hvor Stensvold uttalte at «pasienter i verste fall kan dø for tidlig».

 - Som byråkrat er det ikke morsomt å få i fleisen at pasienter kan dø for tidlig mens vi jobber, sier Svanqvist.

Innrømmer barnesykdommer
Hun understreker at det er forskjell på å gi markedstillatelse, og å si at staten skal ta finansieringen av et medikament.  

- Vi prøver å se hvilke legemidler som er i pipeline slik at vi kan komme tidlig i gang. Vi håper det vil bære frukter fremover, men dere må prøve å være tålmodige. Systemet har helt klart barnesykdommer.

SLV har fått en tidsfrist på seks måneder for å gjennomføre en metodevurdering, men Svanqvist håper at saksbehandlingstiden kan kuttes ned mot 100 dager.

- Vi skal gjøre så godt vi kan.

Kan planlegge
Hun mener det nye systemet gir leger og ledere en helt ny mulighet til å holde oversikt i legemiddeljungelen.

- Toppledere og leger får med dette tidlig oversikt ove hvilke legemidler som er på vei inn, og kan planlegge for innføringen på et tidlig stadium, sier hun.

Powered by Labrador CMS