Varsler egenandel for omskjæring

Helse- og omsorgsminister Bent Høie vil kreve at foreldrene tar deler av regningen for omskjæring på sykehus.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

SKAL KOSTE: Bent Høie mener omskjæring av gutter ikke bør være en prioritert helseoppgave, og varsler derfor egenbetaling. Foto: Vidar Sandnes

Når regjeringen i løpet av få uker legger frem et forslag om omskjæring i offentlig regi, inngår det samtidig en hjemmel om egenbetaling.

- Denne egenandelbetalingen skal ikke inngå i frikortordningen. Dermed er det et uttrykk for at dette er tilbud for å sikre den medisinske forsvarligheten, men at det ikke er blant de prioriterte offentlige helseoppgavene, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie til Aftenposten.

Prislapp: 8400 kroner
Han har ikke bestemt hvor stor egenandelen blir, og sier at departementet er åpent for innspill.

- Vi er i spennet fra en symbolsk egenandel til å dekke ele kostnadene. Jeg er opptatt av at egenandelen ikke skal være så høy at tilbudet ikke blir brukt, samtidig som vi sender et signal om at dette ikke er blant de medisinske oppgavene som er viktigst, sier Høie.

Departementet anslår inngrepet til å koste 8400 kroner.

Sterke reaksjoner
Et samlet barnemedisinsk fagmiljø har tatt avstand fra forslaget om omskjæring på offentlige sykehus. Barneombud og lege Anne Lindboe mener dette er den dårligste løsningen Høie kunne ha valgt.

Flere leger og kirurger har varslet at de vil nekte å utføre inngrepet, blant dem lederen av Norsk barnelegeforening, Jan Petter Odden.

Høie har samtidig gjort det klart at han ikke vil tillate leger å reservere seg mot å utføre omskjæring.

Powered by Labrador CMS