Sameline Grimsgaard var en av foreleserne på Dagens Medisins fagseminar om HelseOmsorg21. Foto: Rune Thorstein

– Må søke om mer penger fra EU

DM ARENA: – Norske forskere må bli bedre på å søke EU-støtte, sier prodekan Sameline Grimsgaard.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

OSLO/FELIX KONFERANSESENTER: Sameline Grimsgaard er prodekan for forskning ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) og Universitetet i Tromsø (UiT).
Mye forskning i helseforetakene
Dagens Medisins fagseminar om den nye forsknings- og innovasjonsstrategien HelseOmsorg21 torsdag ettermiddag, viste Grimsgaard til Norges forskningsråds arbeid med forskningsevaluering.
Den viste at flere norske forskere burde vært på høyt internasjonalt nivå, og at mange miljø savner kritisk masse.
– Forskningen i Norge er internasjonal. Norske forskere sampubliserer i stor grad med andre utenfor Norge, både når det gjelder forskning i Norge, og utenfor. Vår forskningsandel utgjør én prosent av verdens forskningsproduksjon målt i vitenskapelige artikler, sa Grimsgaard, som representerer arbeidsgruppen som jobber med forskningskvalitet og internasjonalisering i strategien.
HOD finansierer mest
 I 2011 brukte Norge 5,9 milliarder kroner til medisinsk og helsefaglig forskning og utviklingsarbeid. Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) er den største finansieringskilden.
– Helseforetakenes forskningsaktivitet har økt betydelig de siste årene. Forskningen er blitt en helt naturlig del av virksomheten i foretakene.  Dette har stor betydning for behandlingen og kvaliteten i tjenesten, sa hun.
– Må be om mer forskningspenger fra EU
Grimsgaard mener det blant annet er viktig at man sikrer tverrfaglighet, og at man har tilstrekkelig store grupper. Hun sa også at de internasjonale forskningsarenaene ikke er godt nok utnyttet, og at norske forskere må søke mer penger fra EU.

Powered by Labrador CMS