Legeforeningen: – Unødvendig med lovendring

Legeforeningen mener regjeringens forslag om lovendring i fastlegeforskriften for å gi legene reservasjonsmulighet, er unødvendig.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Torsdag offentliggjorde Høyre sitt forslag til utforming av en reservasjonsmulighet for fastleger. Muligheten omfatter alvorlige samvittighetsspørsmål knyttet til liv og død, som blant annet henvisning til abort.
Nestleder i Allmennlegeforeningen og sentralstyremedlem i Legeforeningen, Ivar Halvorsen, sier at Legeforeningen mener en lovendring var unødvendig.
– Legeforeningen har i utgangspunktet tenkt at det ikke burde være nødvendig med en lovendring. Når statstråden likevel ønsker det, forholder vi oss til det og avventer at forslaget sendes på høring, sier Ivar Halvorsen til Dagens Medisin.
Fraværsordning fungerer bra
– I hvilke tilfeller ser du at fastleger ikke vil ha muligheten til å kunne reservere seg?
– Dette blir mest problematisk i distriktene, og alle vil ikke kunne reservere seg. Men fastlegene har allerede en fraværsordning, og i dag fungerer dette i praksis bra, svarer Halvorsen.
Han legger til han ikke har hørt om praktiske vansker ved fraværsordningen, som sikrer at pasienter kommer til en annen lege hvis deres egen fastlege ikke er tilgjengelig.
Størst problem for legene
– Jeg tror problemstillingen med å kunne reservere seg er større problem for leger som ønsker dette enn det er for pasientene, mener Halvorsen.
– Er det urettferdig at leger i byene og på større steder vil ha større muligheter for å kunne reservere seg?
– Ja, det vil være lettere for noen leger, og slik må det bli. Legeforeningen går ikke inn for en rett til å reservere seg. Det skal alltid være pasientens rettigheter som går foran, og ikke legens. Det er ingen menneskerett å være fastlege, understreker Halvorsen.
Han synes regjeringens krav om åpenhet rundt ønsket om å reservere seg er positivt.
– En fordel med forslaget er større åpenhet om hvilke leger som ønsker å reservere seg og at pasientene skal få klar beskjed. Dette vil være en forbedring fra slik det er i dag, påpeker Halvorsen.

Powered by Labrador CMS