Jenter og minoritetsungdom sliter mest etter Utøya

Overlevende etter Utøya-tragedien har seks ganger høyere posttraumatisk stressnivå  enn normalbefolkningen. Jenter og etniske minoriteter var aller mest utsatt.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Det viser en ny studie fra Nasjonalt kompetansesenter for vold og traumatisk stress (NKVTS).
Jenter var mer utsatt for posttraumatisk stress enn gutter, og det samme gjaldt ungdom med minoritetsbakgrunn, som hadde høyere grad av posttraumatisk stress enn etnisk norske.
Sammenlignet med folk flest, hadde Utøya-overlevende seks ganger høyere posttraumatisk stressnivå.
Alvorlige problemer
Førsteamanuensis og dr.med. Grete Dyb ved NKVTS er prosjektleder for Utøyastudien og førsteforfatter av studien som nylig er publisert i British Journal of Psychiatry.
Hun sier at mange hadde alvorlige problemer med å fungere i hverdagen.
– Vi var spente på i hvor stor grad de som overlevde ville slite med posttraumatiske stressreaksjoner relativt kort tid etter hendelsene. Studien bekrefter at disse reaksjonene preget mange. Det å ha slike reaksjoner fikk konsekvenser for hvordan de taklet hverdagen og krav om å komme tilbake til vanlig fungering, sier Grete Dyb til Dagens Medisin.
Les også: Greier ikke å jobbe etter å ha mistet barn på Utøya
Flere risikofaktorer
Andre prediktorer for høy grad av posttraumatisk stress var å ha blitt direkte eksponert for traume, for eksempel at de var blitt beskutt. Også smerter etter skader, tap av en som stod dem nær og graden av sosial støtte, hadde betydning.
– Hvordan kan dere bruke resultatene?
– Studien viser at hjelpeapparatet må være rustet til å bistå de som utsettes for traumatiske hendelser som katastrofer og andre alvorlige traumer. Svært mange vil ha behov for råd i forhold til å håndtere skremmende gjenopplevelser og opplevelse av utrygghet og sårbarhet. Mange vil slite med søvnvansker, kroppslige reaksjoner og irritabilitet. Dette går utover kapasiteten til å utføre arbeid og studier, sier Dyb.
Sosial støtte beskytter
Hun understreker at skoler og arbeidsgivere må ta situasjonen på alvor for å sikre at disse ikke faller ut av jobb eller skole.
– Vi fant også at sosial støtte fra venner, familie og andre er av stor betydning og at det beskytter mot psykiske reaksjoner, forteller Grete Dyb.

Powered by Labrador CMS