Fra debatten: Steinar Madsen (t.v.) og Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbundet. Foto: Rune Thorstein

– Gi pasientene servicehefte!

– Kanskje norske pasienter bør få et servicehefte fra staten på hva diabetespasienter kan forvente å få, sier Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

OSLO/FELIX KONFERANSESENTER: De 130 fremmøtte på Dagens Medisins fagmøte om diabetes kunne under debatten torsdag kveld gledelig konstatere at Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, ikke lider av atrieflimmer.
–  Risikoen for å dø av hjerte- og karsykdommer, har falt med 80 prosent de siste 20 årene.  Dette er en blanding av samfunnsmessige tiltak, legemidler og enkeltinnsats. Vi må tenke på hvordan vi kan gjøre det på en enkel måte i fremtiden, sa  Madsen, som er kardiolog.
Han holdt frem sin egen smart-telefon:
–  Se på denne appen! Her kan jeg bare legge fingeren min, og så kan jeg finne ut om jeg har atrieflimmer.
- Færre i risikosonen
Lege og avtroppende medlem i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Kjersti Toppe (Sp), sa at man må gjøre mer enn å tenke politikk når det gjelder diabetes.
– Jeg er opptatt av hva vi kan gjøre for å forebygge og få færre i risikosonen. Vi må oppdage dem, og vi må gi bedre behandling i kommunene, sa Toppe.
– Samhandling mellom sykehus og kommune er et viktig politisk ansvar, sa hun.
Anerkjenner livstils-problem
Line Henriette Hjemdal (KrF), også avtroppende medlem fra helsekomiteen, sier hun mener den nye regjeringsplattformen anerkjenner at livstilssykdommer er en utfordring.
 – KrF mener vi må bruke fire prosent prosent av helsebudsjettet på forebygging, noe som er en økning fra i dag, sa hun.
- Avhengig av ildsjeler
Fastlege Kristian Furuseth fremholdt at fastlegene har kompetansen.
 – Men vi har fulle lister. Vi er avhengige av ildsjeler, for systemene er ikke rause nok, sa han.
Komplikasjoner
 – Vi har altfor mange komplikasjoner på diabetes, sa generalsekretær Bjørnar Allgot i Diabetesforbundet.
 – Det er mulig å forebygge, og tidlig diagnose er viktig. På disse områdene trenger vi en innsats. Egenbehandling er viktig, sier generalsekretæren.
Sykeliggjøring?
Avdelingsdirektør Henriette Øien viste til at det har vært mye debatt om sykeliggjøring av friske. – Da vi lanserte grønn resept, opplevde vi mye motstand fra fastlegene, sa hun.
Dagens Medisins fagmøte om type 2-diabetes ble avholdt torsdag kveld på Felix konferansesenter i Oslo. Kvelden ble avsluttet med debatt om hvordan man skal bedre diagnostisering og behandling type 2-diabetes i Norge.
Debattantene var:
Line Henriette Hjemdal (KrF), medlem av helse- og omsorgskomiteen, Kjersti Toppe (Sp), lege og medlem av helse- og omsorgskomiteen, Henriette Øien, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Steinar Madsen, fagmedisinsk direktør, Legemiddelverket, Kristian Furuseth, fastlege og Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbundet.

Powered by Labrador CMS