Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

- Uklart om reservasjonsrett

Lederen av Norsk forening for allmennmedisin mener det er uklart hva regjeringen mener med reservasjonsrett.

Publisert: 2013-10-01 — 11.32 (Oppdatert: 2015-05-09 — 09.28)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

I den nye samarbeidsavtalen for den borgerlige regjeringen har Kristelig Folkeparti fått gjennomslag for at fastleger kan nekte å henvise til abort. I avtalen heter det at «det gis reservasjonsmuligheter for fastleger etter dialog med Den norske legeforening».

Dette er i tråd med vedtaket fra Legeforeningens landsstyremøte tidligere i år, der det etter lang debatt ble vedtatt at leger bør kunne reservere seg mot behandling og henvisning knyttet til liv og død.

Må sikre kvinnen
Marit Hermansen, leder for Norsk forening for allmennmedisin, har tidligere uttalt seg svært kritisk til å åpne for reservasjonsrett ved abortinngrep.

– Setningen i samarbeidsavtalen er rund og uklar, og kan innebære alt fra reservasjonsmulighet på en rekke områder til en svært spesifikk, avgrenset reservasjonadgang. Det er bra at regjeringen skal gå i dialog med legeforeningen, sier Hermansen, som er opptatt av å sikre at kvinnene får den helsetjenesten de skal ha.

En sak for kommunene
– Vi skal stille opp til dialog med Helse- og omsorgsdepartementet om dette. Men hvis det skal gjennomføres, er det først og fremst en sak mellom HOD og kommunene, sier Kari Sollien, leder av Allmennlegeforeningen.

I Legeforeningens vedtak heter det at «Legeforeningen mener at alvorlige samvittighetsgrunner knyttet til liv og død kan gi grunnlag for at leger gis reservasjonsmulighet for deltakelse i henvisning og behandling. Legers reservasjonsmulighet skal ikke være til hinder for befolkningens lovbestemte rettigheter».

En mulighet
Skal reservasjonsretten også gjelde ved graviditet etter voldtekt?

– For oss er det viktig at det er en reservasjonsmulighet, ikke en reservasjonsrett. Det skal være opp til sykehus og kommune å avgjøre om det er mulig å gjennomføre en reservasjonsadgang i den enkelte kommune, uten at det går ut over pasienten. Vi har ikke gått nærmere inn på hvilke saker, utover at det gjelder ved alvorlige samvittighetskonflikter, sier Sollien.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!