Kan bruke triptaner i svangerskapet

Ny kunnskap viser at gravide kan bruke andre triptaner enn sumatriptan, som viser seg ikke nødvendigvis å være det beste alternativet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Informasjon om migrenemiddelet sumatriptan under graviditet har man i lengre tid hatt kunnskap om.

- Stort sett er det sumatriptan som er brukt under svangerskapet, fordi dokumentasjonen om sikkerheten for de andre triptanene har manglet. På grunn av dette er det mange gravide som velger å avslutte kuren eller bytte til sumatriptan, som er ikke nødvendigvis det beste valget,  sier stipendiat Katerina Nezvalova Henriksen ved Farmasøytisk institutt ved Universitetet i Oslo (UiO).

Ikke misdannelser hos barna
Henriksen og kollegene avdekker i sin nylig publiserte studie at triptaner ikke gir økt risiko for misdannelser eller andre svangerskapsutfall.

- Det som er ekstra spennenede i denne studien, er at disse funnene gjelder for alle de fire triptanene vi har sett på, sier Henriksen.

Fant blødningsrisiko
Forkerne koblet informasjon fra Resept- og Fødselsregisteret, og fant at 1465 av 181.125 (0,8%) kvinner brukte triptaner gjennom graviditeten.

Selv om risikoen for misdannelser ikke var økt, viste det seg at triptanbruk i andre trimester ga økt blødningsrisiko postpartum. Henriksen og kollegene spekulerer i om dette kan forklares med endret blodplatefunksjon hos kvinnene med alvorlig migrene.

Risiko ved triptanslutt
Ananlysen viste også at risikoen for misdannelser og fødsel før termin var større hos kvinnene som sluttet med triptaner før graviditeten.

- Det var uventet  at det finnes en økt risiko for misdannelser hos gravide med migrene som avstår fra triptanbruk. Vi kan ikke si om denne sammenhengen skyldes sykdommen som sådan, eller om andre faktorer spiller en birolle eller er hele forklaringen, sier Henriksen, som sier at de vil se nærmere på denne sammenhengen.

Ønsker å redusere frykten
Henriksen håper studien vil redusere frykten for triptaner.

- Uansett kan vi si at det er viktig med behandling av migrene i svangerskapet, og vi håper at resultater fra denne og våre andre studier bidrar til å redusere kvinnenes engstelse for migrenebehandling under graviditet, sier hun.

- Dette åpner muligheten for gravide kvinner å fortsette med triptaner andre enn sumatriptan hvis det er et sterkt behov eller ønske om det, legger hun til.

Referanse: Triptan safety during pregnancy: a Norwegian population registry study. Nezvalová-Henriksen K, Spigset O, Nordeng H. European Journal of Epidemiology, juli 2013.

Powered by Labrador CMS