Kan overse veksthemmede fostre

Referansevekstkurven som brukes her i landet, ligger for lavt. Det kan føre til at veksthemmede fostre blir oversett i graviditeten.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Dette kommer frem i en artikkel som forskere ved Oslo universitetssykehus og Nasjonalt folkehelseinstitutt har fått publisert i tidsskriftet Acta Obstetricia et Gynecolica Scandinavica.

I graviditeten blir det tatt mål av den gravides mage for å kunne følge med på om barnet vokser som normalt i forhold til en referansevekstkurve – den såkalte symfyse-fundus-kurven.

Dersom barnets vekst faller utenfor normalområdet, skal den gravide følges opp ekstra. Forskerne påpeker at dagens kurve kan føre til at veksthemmede fostre blir oversett i graviditeten.

Målte på nytt
Forskerne utarbeidet nye referansekurver for symfyse-fundus-mål etter å ha studert mer enn 40.000 svangerskap og foretatt 280.000 målinger av gravide fra Västra Götaland län i Sverige.

– Den nye symfyse-fundus-kurven vil klassifisere flere kvinner med mistanke om veksthemmet barn, sier stipendiat og førsteforfatter Aase Pay til instituttets nettside.

Det skal nå evalueres om den nye kurven er brukbar når det gjelder å oppdage fostre som vokser dårlig.

Dagens kurver 40 år gamle
Dagens referansekurver ble laget på 1970-tallet og er basert på hundre friske kvinner. De siste tiårene har gravide i Norge gjennomgående blitt større. Det er også en større andel kvinner med annen etnisitet, som er langt lavere enn norske kvinner.

Det viste seg at symfyse-fundus-målene fra studien er vesentlig høyere enn for 40 år siden. I motsetning til den gjeldende referansevekstkurven er det ingen avflatning av kurven mot termin, men derimot en tilnærmet konstant vekstfart gjennom hele svangerskapet, melder Folkehelseinstitutttet.

Powered by Labrador CMS