Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

– Illegalt omsatt metadon dreper opptil 50 i året

Helge Waal, professor emeritus ved Senter for rus- og avhengighetsforskning (Seraf), anser det som sannsynlig at en fast nasjonal takst for utlevering og klargjøring av LAR-legemidlene og regulering av behandlingen vil begrense lekkasjer og misbruk.

Publisert: 2013-06-06 — 11.05 (Oppdatert: 2015-05-09 — 09.47)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

– Problemet er knyttet til at LAR-medikamentene er omsettbare legemidler, som kan gi til dels store inntekter for pasientene samt å gå til folk som ikke er tilvent. Derfor har vi mellom 30 og 50 dødsfall hvert år som stammer fra illegalt omsatt metadon, sier Helge Waal.

Les mer: LAR-gebyr høyere enn medisinkostnadene

Normalisering
– Apotekene er i en posisjon der de ikke forhandler om gebyrer som ikke er lovpålagt, men bare forlanger. Vi har ikke mulighet til å forhandle, så apotekene kan gjøre som de vil. Systemet betaler mer for utlevering enn for selve medisinen. Det er for mange apotek som krever ulike gebyrer, uansett om pasienten får medikamentet med tilsyn eller ikke.

I Nasjonal retningslinje for legemiddelassistert rehabilitering ved opioidavhengighet fremheves det at man skal tilstrebe normalisering. I normaliseringsbegrepet ligger det at man skal bruke apoteket til utlevering, mener Waal.

LAR-forskrift skulle hindre lekkasje
– Problemet er at dette er et uregulert område der apotekene ikke er godkjent som forhandlingspartner. Det er vanskelig å drive denne behandlingen uten faste og klare retningslinjer, sier han.

I LAR-forskriftens § 7 heter det blant annet: «Av hensyn til samfunnet for øvrig, er det adgang til å vektlegge behovet for å hindre lekkasje av legemidlene til det illegale markedet, og hindre at legemidlene inntas av andre enn pasienten selv».

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!