Ikke overrasket over Ahus-krise

Administrerende direktør i Helse Sør-Øst sier han ikke er overrasket over situasjonen Akershus universitetssykehus (Ahus) nå befinner seg i.

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Akershus universitetssykehus har i flere måneder hatt flere titalls korridorpasienter og en svært  krevende kapasitets- og driftssituasjon.

- Omstillingsprosesser kan være krevende
Hittil i år er underskuddet på over 100 millioner kroner.
Torsdag hadde helseminister Jonas Gahr Støre møte med sykehusledelsen og ledelsen i Helse Sør-Øst.
 
Administrerende direktør i Helse Sør-Øst, Peder Olsen, sier til Dagens Medisin at han ikke er overrasket over situasjonen Ahus nå er kommet i.
– Vi tar inn over oss at omstillingsprosesser kan være krevende. Derfor har vi akseptert at Oslo universitetssykehus i noen år nå har satt opp et underskuddsbudsjett. Og vi har sagt at vi forstår at omstillingen ved Ahus medfører økt resultatrisiko.
 
- Ikke nok
Olsen peker på at tiltakene som nå gjøres på Ahus ikke er tilstrekkelige på lang sikt.
– Vi venter en stor befolkningsvekst, og dette er bakgrunnen for at vi nå drar i gang en samlet utredning av kapasiteten i hele hovedstadsområdet i årene framover. Da må vi se på bruken av de private ideelle sykehusene, funksjonsfordelingen mellom helseforetakene, grad av egendekning i det enkelte sykehus og eventuelle justeringer av grensene i opptaksområdene til disse sykehusene.
– Hvilke spare-råd vil du gi til Ahus-ledelsen?
– Ahus bruker nå mer penger enn inntektsmodellen tilsier, og den ligger fortsatt til grunn. Men jeg er sikker på at Ahus med litt tid vil greie å styre seg inn, og det er ingen tvil om at de skal greie det og få til en veldig god drift. De vedtakene Ahus-styret har fattet på kort sikt, er riktige og nødvendige, sier Olsen.
 
–  Når det gjelder å få til god drift og styring, vet jeg at ledelsen arbeider kontinuerlig med dette, sier han.
 
- Opp til eier hvordan vi realiserer mulighetene vi har
Ahus-direktør Hulda  Gunnlaugsdottir er enig med Olsen i at strakstiltakene som nå gjennomføres, ikke er nok på sikt.

– Det vi gjør nå, er kun strakstiltak mot høsten og vinteren. Blant annet ser vi på hvordan vi skal utnytte arealene vi allerede har. For eksempel kan bygget som nå huser forskning og administrasjon, omgjøres til et sted for pasientbehandling. Vi kan dermed få flere operasjonsstuer i hovedbygget.

Hun mener at eieren, Helse Sør-Øst, har blitt godt  informert om problemene ved Ahus.

– Vi har sagt klart ifra til Helse Sør-Øst  at vi har en kapasitetsutfordring, og det er nettopp derfor vi har besluttet at vi må se på kapasiteten.

Hun sier at Ahus-ledelsen og de ansatte har en god dialog.

– Det viktigste er at ledelsen og ansatte har samme forståelse av utfordringen. Og så er det opp til vår eier hvordan vi kan realisere muligheten vi har. Vi har sagt veldig klart ifra om at vi enten utvider kapasiteten eller reduserer opptaksområdet. Vi må likevel arbeide ytterligere med å utvide behandlings- og operasjonskapasiteten, sier hun.

 Rekrutterer
–  Ahus er godt i gang med å rekruttere folk, og særlig sykepleiere rekrutteres i første omgang. Det vi har brukt på innleie og overtid, sier mye om hva vi mangler, sier Gunnlaugsdottir.

Powered by Labrador CMS