Risikofylt antikoagulantbytte

Marevanbrukere som bytter til den nye blodfortynnende medisinen Pradaxa har flere komplikasjoner enn ikke-Marevanbrukere. Legemiddelverket mener det skyldes byttesituasjonen, og ikke medisinforskjeller.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Atrieflimmerpasienter som tidligere har brukt Marevan (warfarin) og som bytter til den nye antikoagulanten Pradaxa (dabigatran), har større risiko for blodpropp enn de som begynner med ny antikoagulant og ikke har brukt warfarin tidligere.
Den økte risikoen gjaldt både 110 mg dose og 150 mg. Det var også økt fare for blødning hos tidligere Marevanbrukere som fikk 110 mg dabigatran, sammenlignet med tidligere Marevanbruk og med pasienter som ikke hadde tatt Marevan tidligere.
Dette fremgår av en dansk undersøkelse som nylig er publisert i BMJ Open.
Overrasket
Forfatterne var overrasket over forskjellen og mener at forklaringen kan bero på pasientseleksjon eller på forhold som har med medisinbytte å gjøre.
Det siste er medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket enig i:
– Artikkelen viser at det er helt utmerket å starte med de nye midlene, men dersom man bytter fra Marevan, ser det ut til å bli en økt risiko, sier Steinar Madsen til Dagens Medisin.
Viktige real-life-erfaringer
Han viser til en annen ny, dansk prospektiv studie – også fra såkalt real-life-data. Her var forekomsten av hjerneslag, systemisk emboli (blodpropp) og alvorlige blødninger lik for dabigatran- og warfarinbrukere, uavhengig av dabigatrandose.
Ett års oppfølging viste ingen økte risiko for hjerteinfarkt hos dabigatranbrukere.
– Her kommer dabigatran likt eller litt bedre ut enn warfarin hos pasienter som ikke har byttet behandling. Det støtter vår oppfatning at de warfarin og dabigatran er omtrent like effektive, men at selve byttesituasjonen kan innebære en viss risiko, kommenterer Madsen.

Han legger til at det er interessant å se hvordan bruk av antikoagulasjonsmidler i det virkelige liv er, til forskjell fra funn i kliniske studier.

– Når leger bytter pasienter som står på Marevan over til nye antikoagulasjonsmidler, skal de forsikre seg om at dette virkelig går bra og helt i tråd med anbefalingene. Dette er viktige «real-life» erfaringer, sier Madsen.
Følger ikke anbefalingene
Han råder legene først og fremst til å bruke de nye medisinene hos pasienter som skal begynne med blodfortynning for første gang, og vente med storstilt bytte til man har fått god erfaring og kjenner legemidlene godt.
Artikkelforfatterne av BMJ-studien fant også at behandlingsanbefalingene var oppfylt for ni av ti som fikk 110 mg dabigatran, men hos bare 56 prosent av dem som fikk 150 mg.
De danske forskerne bemerker at en svakhet ved studien er den korte oppfølgingstiden, som var fra august 2011 til desember samme år. 

Powered by Labrador CMS